Народна библиотека „Котор Варош“ препоручује књигу за читање: ЛИОН – Дуги повратак кући

О књизи:

Засновано на истинитом догађају.

На основу ове књиге  2016. године снимљен је филм који је номинован у шест категорија за награду Оскар, а добитник је многих престижних филмских награда.

Да би сте знали ко сте, морате знати одакле сте дошли. Дуги повратак кући је потресна и инспиративна истинита прича о преживљавању и побједи. Слави људски дух и оно што нас највише покреће: Наду.

Са само пет година, Сароо Бриерлеи се изгубио у возу у Индији. Не зна да чита ни да пише, нити може да се сјети имена свог родног града, чак ни свог презимена. Преживио је сам, недјељама на грубим улицама Калкуте прије него што је на крају пребачен у агенцију и усвојен од пара из Аустралије. Упркос његовој захвалности, увијек се питао о свом поријеклу. С појавом Google Earth претраживача, имао је прилику да потражи иглу у пласту сјена коју је некада звао кућом и да прегледа преко сателитских снимака мјеста која би могао препознати. Помоћу математичке једначине могао је додатно сузити лавиринтску мапу Индије. Једног дана, након година тражења, пронашао је оно што је тражио и кренуо на пут у потрагу за својом породицом.