Narodna biblioteka „Kotor Varoš“ preporučuje knjigu za čitanje: Roman Elizabete Gilbert „Potpis na svim stvarima“

O knjizi:

“Potpis na svim stvarima” prati sudbinu neobične porodice Whittaker na čelu s poduzetnikom Henryjem Whittakerom, Englezom rođenim u siromaštvu koji stiče bogatstvo trgujući južnoameričkim kininovcem I ubrzo postaje najbogatiji čovjek u Novom svijetu, u osamnaestom I devetnaestom vijeku.

Njegova kći, Alma, rođena u bogatstvu 1800. godine, postaje botaničarkaizuzetnog talenta. Nadarena I radoznala, vođena je snažnim osjećajem čuđenja, a takođe očajničkom potrebom da razumije skrivene mehanizme koji stoje iza svega živog. Međutim, kako je istraživanje odvodi dublje u središte tajni evolucije, ona upoznaje I zaljubljuje se u čovjeka (Ambrosea Pikea, izvanrednog ilustratora orhideja) koji je vuče u suprotnom smjeru – u područje duhovnog, božanskog I čarobnog.

Izvanredno studiozan I ispričan tempom koji ostavlja bez daha, “Popis na svim stvarima” ide preko svijeta od Londona I Perua do Philadelphije, Tahitija, Amsterdama, I dalje. Na tom putu, smjenjuju se nezaboravni likovi : misionari, abolicionisti, avanturisti, astronomi, kapetani, geniji I poprilični luđaci. Ali, najupečatljiviji lik je ipak Alma Whittaker, istinski I neumorni tragaču izvanrednom trenutku u ljudskoj istoriji, kada sve stare pretpostavke o nauci, religiji, trgovini I klasi eksplodiraju u opasnim novim idejama.