Народна библиотека “Котор Варош“ препоручује књигу за читање: Соња Жикић и Данијела Тобић „Енциклопедија љековитог биља и печурака“ и „Приручник за брање љековитог биља и печурака“

О књизи:

„Енциклопедија љековитог биља и печурака“ је свеобухватан водич кроз разноврстан свијет љековитих и зачинских биљака и печурака. Намјењено је свима онима који желе да упознају љековито биље или да прошире и потврде своја знања.

У овој Енциклопедији приказане су основне информације о љековитим и ароматичним биљкама, њихов опис, хемијски састав, мјеста на којима се могу наћи, који се дијелови биљке сакупљају у љековите сврхе, како се суше и чувају, какво је њихово дјеловање и начин употребе. Такође се указује и на начин ограничења у употреби и нежељена дејства која се могу јавити.

„Приручник за брање љековитог биља и печурака“ је практичан водич у којем су приказане најчшће сакупљане и најспецифичније врсте љековитих биљака и печурака нашег поднебља и ширег региона.

Садржи најосновније податке и упуства за сакупљање са прегледним цртежима и фотографијама, што га чини помоћним средством за лакше сналажење на терену. Такозвани „џепни“ формат приручника олакшава његово ношење и коришћење у природи.