“Народна библиотека“ Котор Варош препоручује књигу за читање: Трејси Шевалије „На рубу живота“

О књизи:

Описујући живописна путовања из Црне мочваре до сјевероисточног Охаја и до калифорнијских шума црвене велингтоније, најновији роман Трејси Шевалије читаоцима илуструје успоне и падове које је живот често доносио у деветнаестом вијеку широм Америке.

Колико далеко на Запад мораш да одеш да би побјегао од породичне драме и заувијек заборавио на то? Шта се дешава када дођеш до Пацифика и немаш куда даље да идеш?

Породица Гудинаф је напустила Њу Ингланд како би се настанила у мочварним предјелима западног Охаја, донијевши са собом калем гранчице свог омиљеног стабла јабуке. Међутим, воћњак који саде даје сјемена дугој борби између Џејмса и Сејди Гудинаф око јабука, при чему испливавају непомирљиве разлике у њиховим карактерима. Како овај рат међу њима ескалира, посљедице сносе њихова дјеца; Роберт Гудинаф, као најмлађи је усљед тога био приморан да направи очајнички потез и одсели се на Запад у константном бијегу од ситуације, а и себе. Тек када се нашао међу црвеним велингтонијама и секвојама током Златне грознице у Калифорнији, Роберт је пронашао своју утјеху и коначне животне одговоре.