Nastavak izgradnje regionalnog puta Kotor Varoš-Kneževo

Izgradnja regionalnog puta Kotor Varoš – Kneževo uskoro će biti nastavljena, a povratak mašina na gradilište s nestrpljenjem očekuju građani dvije opštine, jer će im asfaltiranje ove saobraćajnice uveliko olakšati život.

Ugovor o izgradnji ovog puta potpisan je još prije tri godine sa “Niskogradnjom” iz Laktaša, a radovi su obustavljeni u proljeće 2015. godine zbog nedostatka novca u budžetu “Puteva RS”. Nakon dvije godine “Putevi RS” su odlučili da se zaduže za 8,97 miliona KM za nastavak izgradnje, a u idućih 15 dana raspisaće i javni poziv za izbor najpovoljnije banke koja će obezbijediti ovaj iznos novca.

Vršilac dužnosti direktora “Puteva RS” Nenad Nešić potvrdio je da postoji opredjeljenje da budu nastavljeni radovi na putu Kotor Varoš – Kneževo.

– Radovi su prekinuti jer nismo imali dovoljno novca. Očekujemo da dobijemo kredit u idućih mjesec i radovi će odmah nakon toga početi. Ako ubrzo ne nastavimo izgradnju, propašće i ovo što smo do sada uradili – kazao je Nešić.

Načelnici Kotor Varoša i Kneževa ističu da što prije treba početi sa radovima na putu jer će on olakšati život stanovništvu dvije opštine i doprinijeti njihovom razvoju. Prvi čovjek Kotor Varoša Zdenko Sakan ističe da je gradnja regionalnog puta veoma važna sa aspekta razvoja privrede obje opštine.

– Značajan dio radne snage iz Kneževa zaposlen je u kotorvaroškim fabrikama. Pored toga, pojedine firme iz naše opštine otvaraju pogone u Kneževu. Zbog toga je potrebno što prije završiti izgradnju ovog puta, jer bi to oživjelo dvije opštine i još jače ih povezalo – kazao je Sakan.

načelnik Kneževa Goran Borojević takođe ističe da će izgradnjom puta dvije opštine biti snažnije povezane i samim tim podstaknut njihov razvoj.

– Mnogo stanovnika Kneževa radi u Kotor Varošu i izgradnjom puta biće olakšano njihovo svakodnevno putovanje. Pola puta između ove dvije opštine je asfaltirano, a druga polovina je makadam – kazao je Borojević.

Odluku o nastavku gradnje puta pozdravili su i privrednici.

– Stanovnici ove dvije opštine već dugo muku muče sa odlaskom i dolaskom na posao jer je samo dio puta asfaltiran. Taj problem što prije treba riješiti. Pored olakšavanja života građanima biće podstaknut i privredni razvoj dvije opštine i ljudi će se onda lakše odlučiti na ulaganje i u Kneževo i u Kotor Varoš – rekao je direktor kotorvaroške fabrike obuće “Dermal” Radenko Bubić, koji bi uskoro trebao da otvori proizvodni pogon i u Kneževu.

U Ministarstvu saobraćaja i veza RS kazali su da podržavaju sve investicije koje doprinose povezivanju i privrednom razvoju opština.

– Put Kotor Varoš – Kneževo potreban je stanovnicima ove dvije opštine i njegova gradnja treba da bude što prije završena – kazali su u Ministarstvu saobraćaja RS.