Нема обољелих од вируса корона, 248 особа у изолацији

Општински Штаб за ванредне ситуације је на данашњој сједници констатовао да на подручју општине Котор Варош нема обољелих од вируса корона, а у изолацији се нтренутно налази 248 лица.

Сва лица поштују мјере кућне изолације и уредно се контролишу од стране службеника Комуналне полиције и Полицијске станице“, истакао је командант општинског Штаба за ванредне ситуације и начелник општине Зденко Сакан.

Наставља се и даље дезинфекција јавних објеката и стамбених зграда које проводи Територијална ватрогасна јединица, власници пословних објеката, заједнице етажних власника.

Ограничава се рад од 7 до 19 часова до 30. марта сваким даном трговинским објектима врсте драгстор и субјектима који обављају дјелатност производње хљеба, пецива, свјеже тјестенине и колача (искључиво у погледу продаје њихових производа без конзумирања истих у продајном простору).

Обуставља се рад вртића „Лариса Шугић“ у интересу дјеце и запослених, али и опште епидемиолошке ситуације.

Послодавци су дужни издати потврде о кретању за раднике у вријеме обуставе кретања за сва лица како би се несметано одвијао процес рада, са релацијом кретања, временом кретања и личним подацима за радника.

Задужују се Савјети мјесних заједница да континуирано достављају спискове Центру за социјални рад, лица која су социјално угрожена и којима је неопходно достављати помоћ.

Задужују се Савјети мјесних заједница да континуирано достављају спискове, Центру за социјални рад, лица  старијих од 65 година који живе сами и хроничних болесника, а неопходна им је помоћ у достави хране, лијекова и осталих потребштина.

Позивају се локални медији и интернет портали да не објављују вијести прије него што их званично не донесу надлежни републички и општински органи или надлежне институције

На званичној интернет страници општине Котор Варош биће објављена имена лица која не поштују мјере кућне изолације.

За смјештај 100 лица у случају потребе одређује се хотел Ст. Петар.

Неопходно је унаприједити комуникацију између Дома здравља „Свети Пантелејмон“ и Одсјека за инспекцијске послове општине Котор Варош у погледу достављања спискова лица којима је одређена мјера кућне изолације.

Свим лицима која долазе у посјету лицима којима је изречена мјере кућне изолације ће бити изречена мјера кућне изолације.

Одлучено је да се покрене иницијатива код пословних банака да изнађу могућност доставе пензија лицима старијим од 65 година на кућну адресу путем курирских служби.