Нема више пушења у кафанама и клубовима

Министарство здравља и социјалне заштите РС припрема закон који предвиђа забрану пушења на јавним мјестима, укључујући и све угоститељске објекте.

Нови Закон о забрани пушења сличан је закону који се припрема у Федерацији БиХ и ригорознији је од постојећих законских рјешења о забрани пушења на јавном мјесту у Српској.

Дарко Марковић, национални координатор за контролу дувана у РС који је учествовао у изради новог закона, засад не жели пуно да открива.

“Могу само да кажем да је предвиђена апсолутна забрана пушења у свим затвореним просторијама укључујући кафане и клубове, а повећане су и новчане казне за кршење прописа“, каже Марковић.

Он додаје да је садашњи Закон о забрани пушења на јавним мјестима био лабав, а није се ни примјењивао у пракси.

“Сада није дозвољено пушити у канцеларији, а онда радници изађу у ходник па пуше. Циљ нових прописа је да се заштите непушачи од пушача, посебно дјеца која су изложена негативном утицају дуванског дима, затим да се превентивно дјелује на оне који никад нису пушили да и не почну са том лошом навиком, те да се утиче на пушаче да смање конзумирање дувана”,  истиче Марковић. Напомиње да скоро трећина одраслих грађана у РС конзумира дуван и цигарете.

Постојећим Законом о забрани пушења на јавним местима РС пушење је забрањено у јавним установама, те објектима у којима се послужују јела, средствима јавног превоза, на радним мјестима и друго.

Пушење се дозвољава у тим објектима само ако је обезбеђена физички одвојена просторија, која мора бити означена симболом у облику цигарете или натписом „просторија за пушење“ и ознаком „забрањен улаз лицима млађим од 18 година“.

У здравстеној инспекцији кажу да се забрана пушења поштује у здравственим установама, школама, вртићима и слично у којима прошле године није утврђено кршење Закона.

„Проблем је у угоститељским објектима као што су ресторани, роштиљнице. Према извештајима општинских инспекција у овим објектима је прошле године у 29 случајева изречена мјера забране пушења и  казне од 3.100 КМ“ каже Душанка Макивић, портпарол Инспектората РС.

Закон непрецизан, казне високе

У Инспекторату РС кажу да ресторани често имају одвојен простор за непушаче, али се у неким ресторанима у тај простор улази кроз зону за пушаче.

„То није у реду, али је проблем што је садашњи закон ту одредбу прецизно регулисао”,  наводи Душанка Макивић, портпарол Инспектората РС.

Казне за пушење на јавном мјесту и сада су високе и крећу се од 100 КМ за појединца до 15.000 КМ за правна лица.

Блиц