Новак добитник Лауреус награде

На великој церемонији у Монте Карлу, Новак је по четрврти пут у каријери понео ово ласкаво признање, такозвани „спортски Оскар“, пошто је проглашен за најбољег спортисту света у 2018.

Новак је претходно добијао ову награду 2012, 2015. и 2016. године. Последње две године није био у конкуренцији јер, логично, није ни много играо због проблема са повредом лакта.

Ове године, српски тенисер је победио у изузетно јакој конкуренцији, а иза њега су остали возач Формуле 1 Луис Хамилтон, кошаркаш Леброн Џејмс, атлетичар Елуид Кипчог, те фудбалери Килијан Мбапе и Лука Модрић. 

Новак је у 2018. успео да направи велики повратак на трон светског тениса. Са 23. позиције на АТП листи средином јуна месеца, успео је за свега пет месеци да се врати на прво место АТП листе пошто је освојио титуле на Вимблдону и УС Опену, те мастерс трофеје у Синсинатију и шангају. 

„Ова награда не рефлектује пут од неколико месеци већ рекао бих од Ролан Гароса 2016. када сам држао сва четири Гренд слема. Хвала свима, хвала Лауреусу на још једној награди коју сам добио“, изјавио је Новак по пријему награде.

 Пре почетка церемоније, Новак је рекао:

„Нелсон Мандела, оснивач Чауреуса је рекао једну прелепу ствар а то је да је спорт универзалан језик. Имамо моћ да мењамо и утичемо на животе многих људи, посебно младих. Лауреус управо ради то, дотиче се тих области где се млади боре да нађу сврху и смисао у свом животу. Они им дају наду кроз спорт. Зато се толико младих на овом свету ослања на спорт и спортске хероје јер се идентификују с њима“, рекао је Ђоковић.