Нове мјере или страх од народа

МУП РС предложио нови Закон о јавном окупљању којим се пооштравају новчане казне и уводи двогодишња забрана присуствовања јавним скуповима за обични прекршај који направе грађани или организације.  – За кршење забране – 30 дана затвора.  МУП тражи да грађане кажњава за присуствовање непријављеном скупу до 1. 500 КМ.  Правници и организације за људска права: Ово је врло озбиљно угрожавање слобода и права у РС.

– Прекршајно кажњеним организаторима или учесницима јавног скупа убудуће ће бити забрањено присуствовања било каквом јавном скупу и то у трајању до двије године. За кршење забране предвиђена је казна затвора до чак 30 дана, прописује Нацрт закона о јавном окупљању Републике Српске, открива портал ЦАПИТАЛ.

Министарство унутрашњих послова (МУП) РС припремило је текст Нацрта закона о јавном окупљању, који није разматран на сједници Владе, али из којег је очито настојање да се значајно повећавају постојеће и уводе нове новчане казне за учеснике и организаторе јавног скупа, те уводјење вишегодишње забране присуствовања скуповима за грађане Републике Српске.

Оно што је посебно забрињавајуће је прописивање „заштитних мјера“, а гдје се наводи да се организатору јавног скупа, руководиоцу, редару и физичком лицу учеснику скупа за прекршаје предвиђене овим законом може изрећи и забрана организовања и присуствовања јавном скупу до двије године.

„Забрана организовања и присуствовања јавном скупу до двије године обавезно се изриче организатору јавног скупа, руководиоцу, редару и физичком лицу које је у току посљедње двије године било правоснажно кажњено за прекршај предвиђен овим законом“, наведено је у Нацрту закона који је у посједу ЦАПИТАЛ-а.

Онај ко поступи противно наведеној забрани казниће се новчаном казном од 1.000 КМ до 3.000 КМ или казном затвора до 30 дана.

Грађанима казна до 1.500 КМ ако не напусте скуп!

Оно што је упечатљиво су и казнене одредбе, односно новчане казне, а које иду до 9.000 КМ.

МУП РС тражи у закону да се грађани казне са 500 до 1.500 КМ само уколико не поступе по наређењу полиције да се удаље са мјеста одржавања скупа који је забрањен или није уредно пријављен.

За грађане који учествују у скуповима повећана је казна са максималних 450 КМ на чак до 1.500 КМ ако на скуп доносе пиће или предмете погодне за наношење тјелесних повреда, носе униформу или друга обиљежја којима се позива или подстиче на сукобе и насиље, националну, расну, вјерску или другу мржњу или нетрпељивост.

Новчане казне за редаре су вишеструко повећане, са садашње максималне 450 на чак до 1.500 КМ.

Правно недоречено и опасно

Бањалучки правник Александар Јокић истиче да је увођење мјере двогодишње забране организовања и присуствовања јавном скупу, заиста претјерано и води озбиљном ограничењу слобода и права грађана

„Оваква забрана не би била толико дискутабилна (већ имамо сличан институт за лица која учествују у нередима на спортским приредбама), да није прописана на начин како је то учињено. Тачније, чланом 39. став 2. Нацрта закона о јавном окупљању предвиђено је да се забрана присуствовања јавном скупу у трајању до двије године обавезно изриче лицу које је у посљедње двије године правоснажно кажњено за прекршај учињен овим законом“, наглашава Јокић.

Поставља се питање на који се период онда изриче ова мјера?

„Ако је прописано да је максимално трајање двије године, а да се обавезно изриче свакоме ко у посљедње двије године буде кажњен за прекршај по овом закону, то значи да се учиниоцима прекршаја предвиђених овим законом обавезно изриче ова мјера у максималном трајању“, истиче Јокић.

Додаје да је битнија од трајања ове мјере, чињеница да се она може изрећи за учињени прекршај.

„Код забране присуствовања спортским приредбама из члана 78. Кривичног законика, та мјера се одређује учиниоцима кривичног дјела. Звучи исувише драконски и несазмјерно аналогно примијенити за прекршаје и јавно окупљање. Право на мирно окупљање је Уставом загарантовано право и, иако се може ограничити законом, не би смјело тако олако да се ограничава“, наводи Јокић.

Прекршај је, сматра он, много мање штетно противправно дјело које представља кршење јавног поретка од кривичног дјела.

„Предвиђање постојања ове мјере, а нарочито предвиђање обавезног изрицања ове мјере у максималном трајању за све починиоце било ког прекршаја из наведеног закона, заиста је претјерано и води озбиљном ограничењу слобода и права грађана“, наглашава Јокић.

На крају, додаје он, када се прописују овакве мјере, мора се прописати и како се спроводе.

„Да ли се лице за вријеме одржавања било ког јавног скупа приводи? Да ли се сви учесници легитимишу? шта ако лице коме је изречена ова мјера ипак оде на јавни скуп, да ли тада плаћа само новчану казну или му се трајање мјере продужава на још двије године? Имамо широко и опасно ограничење слободе које није детаљно предвиђено и чија реализација остаје мистификована, што је свакако разлог за реаговање“, наводи Јокић.

Циљ онемогућити критиковање и јавно окупљање

Активиста из Приједора Горан Зорић каже да и овај закон, заједно са измјенама Закона о јавном реду и миру, иде у правцу радикалног ограничавања грађанских права и слобода.

„Постаје јасно да то има политичку подлогу у смислу да се политички неистомишљеници и сви они који покушавају критиковати власт и рад институција уствари онемогућавају у томе. Идемо у недемократском правцу супротном од онога што је прокламован став свих политичких партија које су на власти“, истакао је Зорић.

Он сматра да је доношење поменутих закона повезано са скуповима групе „Правда за Давида“, а гдје се таргетирају поједине особе и групе како би им се онемогућило право на окупљање.

„Високе новчане казне могу довести до реакције да се људи повуку, али сматрам да људи треба да реагују тако што ће пружити отпор оваквим измјенама закона. Ако се ови закони усвоје, они не могу проћи Уставни суд јер су свим уставима у БиХ загарантована људска права, а то гарантује и Европска декларација о људским правима“, казао је Зорић.

ТИ БиХ тражи да МУП повуче измјене Закона о јавном реду и миру

Портал ЦАПИТАЛ објавио је јуче Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о јавном реду и миру, који је Влада усвојила 28. марта и упутила у скупштинску процедуру, а који је према оцјени правника и организација за заштиту људских права озбиљно нарушава демократска и људска права у РС.

За фотографисање полицајаца у РС добићете 60 дана затвора!

Транспаренцy Интернатионал у БиХ (ТИ БиХ) позвао је МУП РС да повуче спорни Нацрт на дораду јер је предложено рјешење недовољно одређено, могло би изазвати нејасноће при примјени и представљати повод за примјену репресивних мјера.

„МУП РС у свом приједлогу не прецизира тачно шта представља ометање службеног лица док врши службене дужности, а истовремено се за неовлашћено фотографисање којима се омета службено лице предвиђа и казна затвора. ТИ БиХ је мишљења да не постоји образложење којим се може оправдати прописивање прекршаја за фотографисање или снимање службених лица, без обзира што се то покушава представити као заштита службеног лица док врши своје дужности. Неодређена законска одредба, која прописује уз то казну затвора, пут је ка озакоњењу репресије“, наводе у ТИ БиХ.