Ново истраживање: Шта дjеца највише претражују на интернету

Чак 65 одсто родитеља не разговара са дјецом о томе шта раде на интернету, иако у виртуелном свијету дневно проводе више од три сата. Знате ли шта ваша дјеца претражују на интернету? Дјеца у Србији почињу да користе интернет све млађи и то са сопствених мобилних телефона без увида родитеља у њихове активности. На интернету у просјеку проводе више од три сата дневно, а они мало старији и до четири и по сата, показују резултати новог истраживања „Kоришћење интернета и дигиталне технологије код деце и младих у Србији“.

Истраживањем, које је објавио Институт за психологију Филозофског факултета у Београду, било је обухваћено 1.150 ученика узраста од девет до 17 година. Оно је потврдило да дигитални уређаји у животу младих данас имају значајну улогу, али и да је од времена проведеног на интернету много важнији квалитет, то јест врста активности у том свијету.

Ово су неки од података из истраживања, обратите пажњу шта дјеца траже на интернету:
-17 одсто ученика изјавило је да је њихов родитељ објавио неку информацију о њима на интернету, а да их није прво питао, а сличан број њих затражио је од родитеља да неке информације које је ставио на интернет о њима обрише.
-40 одсто ученика не користи никада интернет за школске задатке.
-29 одсто младих узраста од 11 до 17 година иде на порно-сајтове и највећи број њих такав садржај гледа сваки дан.
-31 одсто младих на интернету је претраживало како се може починити самоубиство.

Дјеца неријетко имају суицидне мисли. Најчешћи покушаји самоубиства су од 12. до 17. године. Они имају за циљ да прекину одређену емоционалну бол која их је у том тренутку снашла. Често су код млађе деце ови покушаји неуспешни и тумаче се као несреће или се уопште не пријављују, каже Николина Милосављевић, психолог и савјетник за родитеље . „Kада су дјеца мала, често не размишљамо о томе да заправо разоткривамо неке њихове приватне ствари, за које им, једног дана, можда неће бити пријатно да их прочитају. Зато је важно да родитељ прво пита дијете за одобрење да објави неку његову фотографију. То је нарушавање дјечије приватности“.