Ново поскупљење горива у Републици Српској

Гориво и гас на појединим бензинским станицама у Републици Српској поскупјели су за седам фенинга по литру, а и остале ће ускоро кренути тим путем.

Из Групације за промет нафте и нафтних деривата у Привредној комори РС појашњавају да су нове цијене резултат поскупљења барела сирове нафте на свјетском тржишту.

Саша Ћејић, из поменуте групације, потврдио је да је дошло до скока цијене сировог барела нафте на свјетској берзи са 67 на 72 долора.

„На свјетској берзи сирова нафта је поскупјела, због чега ће литар бензина или дизела износити око 2,15-2,16 КМ“, рекао је Ћејић и нагласио да ће у сљедећих неколико дана доћи до поскупљења горива на свим бензинским станицама за седам фенинга.

Рафинерије у окружењу су, према његовим ријечима, дигле цијену бензина и дизела за седам фенинга, а узрок поскупљење је цијена на свјетском тржишту.

„Ко није имао залихе горива, већ је дигао цијене, јер је гориво купио по новој цијени. Онај ко тренутно на располагању има залихе горива, цијену још није дигао, али ће то ускоро учинити“, објашњава Ћејић.

Вјест о новом поскупљењу горива међу возачима проширила се муњевитом брзином, због чега су се јуче приликом доласка на неке од бензинских станица прво информасали да ли је и за колико дошло до поскупљења одређених врста горива.

Душан Срдић, предсједник Удружења потрошача „Реакција“ Бањалука, казао је да је РС у току прошле године у региону имала најјефтиније гориво, као и то да сада има скупље гориво и од Аустрије.

„По цијени горива сада смо у нивоу са Србијом и Хрватском. Када погледате колике су плате код њих у односу на наше, онда је гориво прескупо за наше грађане. Ово ће довести до тога да основне животне намирнице поскупе, јер је већ дошло до поскупљења житарица“, истиче Срдић.

Задње поскупљење горива било је 1. фебруара ове године, када је на снагу ступио измијењени закон о акцизама БиХ, те је цијена горива скочила за око 18 фенинга по литру.