Централна изборна комисија БиХ: Уведено електронско испуњавање обрасаца

Kолегиј Централне изборне комисије Босне и Херцеговине јуче је на сједници једногласно усагласио став да су политичке странке које имају мандат предсједника или потпредсједника Републике Српске, самостално или у оквиру коалиције, ослобођене обавезе прикупљања потписа подршке за тај орган.

Из ЦИК-а су обавијестили политичке странке, као и бираче који се желе пријавити за гласање изван БиХ да је обрасце пријаве за овјеру политичке странке и образац пријаве за гласање изван БиХ (ПРП1), који су доступни на интернет-страници ЦИКБиХ, могуће попунити електронски, које потом треба испринтати и потписати.

Предност те новине је у томе што су истакнута обавезујућа поља која треба попунити и што је смањена могућност грешке приликом попуне образаца, а истовремено је гарантована читкост.

На тај начин се олакшава процедура пријаве политичких странака за учешће на изборима, као и пријаве бирача за гласање изван БиХ, а с друге стране процес провјере тих података у ЦИК-у трајаће краће.

Из ЦИК-а су позвали политичке странке и бираче да користе могућност електронске попуне образаца уз напомену да испринтани обрасци морају бити потписани, саопштено је из Канцеларије за информисање ЦИК-а БиХ.

(Српскаинфо)