NSRS i MUP RS ocijenili su da je bezbjednosna situacija u Srpskoj povoljna

BANJALUKA – Članovi Odbora za bezbjednost Narodne skupštine Republike Srpske i direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum ocijenili su u Banjaluci da je bezbjednosna situacija u Srpskoj povoljna.

Predsjednik Odbora za bezbjednost Milanko Mihajilica istakao je da je činjenica da su rezultati rada Policije Republike Srpske dobri, posebno kada je riječ o suzbijanju opšteg kriminaliteta, očuvanju javnog reda i mira i bezbjednosti saobraćaja. „Međutim, prioritet mora biti borba protiv organizovanog kriminala, najtežih oblika privrednog kriminala i korupcije, te terorizma. Važno je što se ulagalo i ulaže u opremu neophodnu za sve pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske /MUP/“, rekao je novinarima Mihajilica. On je napomenuo da uspješan rad MUP-a zavisi i od saradnje sa svim bezbjednosnim agencijama u BiH.

Komentarišući stav ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića da bi građani trebalo da izađu na proteste, Mihajilica je rekao da ljudi koji se bave bezbjednosnim poslovima ne bi trebalo da pozivaju na proteste, a Ćulum je ocijenio da niko nema pravo da poziva građane na nemire i uništavanje imovine, te da se zna procedura za prijavljivanje protesta.

Ćulum je naglasio da je u prvih pet mjeseci ove godine smanjen broj izvršenih i evidentiranih krivičnih djela za 7,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

„Opšti kriminalitet je u prvih pet mjeseci smanjen za devet odsto u odnosu na isti period prošle godine, a broj razbojništava je manji za 19,6 odsto. Povoljna je situacija i kada je riječ o javnom redu i miru i bezbjednosti saobraćaja“, naveo je Ćulum i dodao da Policija Republike Srpske izvršava zakonske i ustavnu obavezu. Govoreći o nabavci novih uniformi za Policiju Republike Srpske, Ćulum kaže da će u narednih nekoliko dana biti otvoren tender za njihovu nabavku.

Članovi Odbora za bezbjednost Narodne skupštine Republike Srpske posjetili su danas i Specijalnu antiterorističku jedinicu, Policijsku upravu Banjaluka i Upravu za organizovani i teški kriminalitet.