Обиљежен Дан бораца Републике Српске

Полагањем цвијећа и прислуживањем свијећа на централном Спомен-обиљежју, у општини Котор Варош данас је обиљежен Дан бораца Одбрамбено-отаџбинског рата и Дан Борачке организације Републике Српске.

Цвијеће су положили представници општинске Борачке организације и делегација општине Котор Варош.

Архијерејски намјесник которварошки Миленко Нарић и јереј Дамјан Тешић служили су помен за погинуле борце Војске Републике Српске.

Тешић је одао захвалност погинулим борцима, истичући да се бол и туга породица не може умањити, али да сјећање на њих треба да остане трајно.

Предсједник општинске Борачке организације Миладин Савановић изјавио је да је ово дан сјећања и евоцирања успомена на пут которварошких ратних јединица и сабораца који су уградили своје животе у темеље Републике Српске.

,,Да није било храбрих бораца који у најтежим ситуацијама нису напуштали ровове, питање је гдје бисмо ми данас били. Они су гинули свјесни да на тај начин бране нејач, своја села и свој народ, што је за најдубље поштовање“, рекао је Савановић и додао да је 305 бораца положило живот за одбрану Котор Вароша.

Он је честитао празник и истакао да је 14. фебруар један од најзначајнијих датума у историји српског народа, јер се данас обиљежава и 219 година од подизања Првог српског устанка.

Савановић је навео да Република Српска и општина Котор Варош улажу максимум напора да помогну борачким категоријама, али да то сигурно није у оној мјери колико захтјева добијају.

У Одбрамбено-отаџбинском рату 1992-1995. године био је ангажован 215.671 припадник Војске Републике Српске, а њих 23.752 положила су животе за Српску.