Обиљежен Дан борца

Полагањем вијенаца код спомен-костурнице погинулим борцима Народноослободилачког рата /НОР/ у Котор Варошу је данас обиљежен 4. јул – Дан борца, празник устанка народа и народности Југославије против фашизма у Другом свјетском рату.

Вијенце су положиле делегације општинске организације СУБНОР-а и општине Котор Варош.

Након одавања поште погинулим борцима НОР-а предсједник општинске организације СУБНОР-а Војислав Главаш истакао је да имена на спомен-костурници говоре о храбрости и одлучној борби народа тога времена.

„Побиједили смо фашизам и усташтво, али их нисмо искоријенили, јер у појединим земљама бивше Југославије они и даље постоје“, рекао је Главаш.

Он је додао да је неопходно уредити спомен-костурницу, јер јој пријети урушавање.

Начелник општине Котор Варош Зденко Сакан нагласио је да они који су живот дали у борби против фашизма – највећег зла 20. вијека не смију и никада неће бити заборављени, напомињући да без прошлости ниједан народ не може имати будућност.

„Дан борца треба да буде опомена младим нараштајима да се не заборави прошлост“, рекао је Сакан и додао да је упућен захтјев ресорном министарству Републике Српске у вези реконструкције спомен-костурнице.

На спомен-костурници у Котор Варошу уписано је 155 имена погинулих бораца из Другог свјетског рата са подручја општине.