Обиљежено 30 година од оснивања Которваршке бригаде

У Котор Варошу данас је обиљежено 30 година од формирања Прве лаке которварошке пјешадијске бригаде Војске Републике Српске, чијих је 109 припадника дало живот за слободу српског народа и одбрану Српске.

На свечаној академији поводом једног од најважнијих датума у новијој историји Котор Вароша истакнуто је да је ратни пут Которварошке бригаде био трновит и тежак, те да су дијелови јединица као и комплетна бригада учествовали на которварошком, влашићком, посавском, маглајском и теслићком ратишту.

Командант батаљона 1. Которварошке лаке пјешадијске бригаде Недељко Микић је истакао да ова бригада заслужује да буде најважнији дио сјећања на вријеме када се оружјем бранила слобода.

,,Которварошка лака пјешадијска бригада имала је изузетан значај у судбоносним временима, јер је заштитила српски народ и помогла стварању Републике Српске, а настала је из потребе српског народа за одбраном“, рекао је Микић.

Предсједник општинске Борачке организације Миладин Савановић подсјетио је присутне саборце да је 109 припадника Которварошке бригаде погинуло у одбрамбено- отаџбинском рату, а 363 борца су теже или лакше рањена.

,,Да није било њих данас не бисмо живјели у слободи коју имамо. Увијек смо као приоритет стављали борбу за статус оних који су учествовали у рату, чинећи све да борцима и другима из борачке популације омогућимо стабилност“, нагласио је Савановић.

Начелник општине Котор Варош Зденко Сакан одао је велику захвалност борцима Которварошке бригаде, јер нису штедјели своје животе да би сачували највеће светиње без којих један народ не може трајати, а то су држава и слобода.

,,Ми данас не говоримо о слави оружја, већ се искључиво слави слобода, која је предуслов свега и без које нема будућности на овом простору“, истакао је Сакан.

Он је нагласио да никада не смију бити заборављени они који су уградили себе у „гранични камен“ отаџбине или су на било који начин оставили дјело за нове генерације.

Претходно је код спомен-обиљежја архијерејски намјесник которварошки Миленко Нарић служио парастос за погинуле припаднике бригаде, а потом су делегације Которварошке бригаде, републичке и општинске Борачке организације, Трећег пјешадисјког Република Српска пука, Полицијске станице, породица погинулих бораца, ратних војних инвалида и општине Котор Варош положиле вијенце на Спомен-обиљежје погинулим борцима.