Обиљежено 47 година Правног факултета

Свечаност поводом 47 година успјешног рада и развоја Правног факултета Универзитета у Бањој Луци и промоција мастера права и дипломираних студената права одржана је 4. фебруара 2022. године.

Ректор Универзитета у Бањој Луци проф. др Радослав Гајанин похвалио је рад Правног факултета.

Како је навео, ово је факултет који располаже просторним капацитетима и који на свим пољима рада биљежи помаке и успјехе. 

,,У наредном периоду инсистираћемо на подизању нивоа квалитета у области наставе и наставног процеса, као и на повећању учешћа практичног дијела наставеˮ, казао је ректор Гајанин и најавио да у наредном периоду слиједи смјена генерација на Правном факултету, али и да ће у академску заједницу ући искључиво најбољи сарадници.

Ректор Гајанин истакао је да сви заједно на Универзитету у Бањој Луци морамо радити на томе да створимо још боље услове рада на свим пољима.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске мр Срђан Рајчевић нагласио је да се наука у 21. вијеку налази пред великим изазовима те је потребно, уз примјену нових технологија, уводити иновације у студијске програме.

Како је истакао, иновација студијских програма на овом факултету бавиће се питањима као што су заштита података у дигиталном облику и заштита личних података, те уређење односа у подручју информационе безбједности.

Декан Правног факултета проф. др Жељко Мирјанић нагласио је да је то једна од најзначајнијих институција у Републици Српској, која школује правнике, чува и гради правни систем.

,,Правни факултет је храм правне науке, континуирано радимо на обликовању нових младих људи који су спремни за то да носе међународне научне пројекте. Школујемо правнике који ће одговорити свим изазовимаˮ, рекао је Мирјанић.

Игор Мирјанић – студент генерације са просјеком оцјена 9,88 – рекао је да студије захтијевају велика одрицања али и добру организацију времена.

,,Највећи изазови у правној науци јесу одржати вриједности које красе сваког правника, јер се суочавамо са нападимаˮ, навео је он.

На свечаности у амфитеатру Правног факултета, којој је присуствовао и проректор за људске и материјалне ресурсе Универзитета у Бањој Луци проф. др Далибор Kесић, уручена су и признања најбољим студентима овог факултета, те признања наставницима  за изузетан дугогодишњи допринос раду и афирмацији Правног факултета.