Од сутра обавезна зимска опрема

Ауто-мото савез /АМС/ Републике Српске подсјећа да од сутра 15. новембра 2015.  па до 15. априла 2015. године сва моторна возила морају посједовати зимску опрему. Из АМС Српске наводе да се под обавезном зимском опремом подразумијева да возила масе до 3,5 тоне и која немају више од осам сједишта морају имати зимске гуме на сва четири точка са дубином газећег слоја од четири милиметра или гуме са љетним профилом од минимално четири милиметра газећег слоја, те ланце за снијег.

Возила масе преко 3,5 тона – теретна моторна возила и аутобуси – морају имати зимске гуме на погонским точковима са дубином газећег слоја по дубини од најмање четири милиметра, као и ланце за снијег и приручни алат, саопштено је из АМС Српске. На наведеним возилима могу бити и гуме са љетним профилом са минималном дубином газећег слоја од четири милиметра, као и ланци за снијег.

Из АМС апелују на возаче да опрезно возе у зимском периоду, да држе веће растојање, смање брзину кретања и избјегавају нагла кочења. У саопштењу се подсјећа да је у току превентивна акција АМС под називом „Безбједна вожња у зимским условима“, која ће трајати до 20. новембра.

Током ове акције стручне екипе АМС ће превентивно, бесплатно, контролисати вриједности расхладне течности, квалитет кочионе течности, дубине газећег слоја гума, свјетлосно-сигналних уређаја, уређаја за брисање вјетробрана и пераче вјетробранског стакла и контролисати опрему и прибор које треба да посједују возачи на основу правилника.