Одлазак медицинара из БиХ све алармантнији: “Зидови се не једу”

Универзитетски клинички центар РС за само мјесец дана напустили су дјечји кардиолог и дјечји неуролог

Због све масовнијег одласка здравствених радника са ових простора поједине болнице у РС доспјеле су у позицију да у одређеним областима тренутно немају довољно специјалиста.

Како сазнаје Српскаинфо, Универзитетски клинички центар РС за само мјесец дана напустили су дјечји кардиолог и дјечји неуролог.

Одлазак љекара и медицинских сестара из болница брине грађане, који већ у доброј мјери осјећају одлив здравствених радника из Републике Српске. Посљедице овог негативног тренда првенствено се огледају у све дужим листама чекања, као и немогућности оних који раде да се посвете пацијентима како и колико би требало, упозоравају из синдиката.

У УКЦ кажу да на Клиници за дјечје болести ради један дјечји неуролог, те да је други педијатар при крају супспецијализације из ове области, док два пута седмично ординира специјалиста педијатријске кардиологије из Београда.

– Наши најмлађи пацијенти ни на који начин не остају ускраћени за ове услуге, те добијају правовремену и квалитетну здравствену његу. УКЦ РС се не суочава с алармантним одливом кадрова, а флуктуација запослених је у складу са просјеком у региону. Кадровској политици приступамо плански, при чему водимо рачуна о броју запослених, медицинској опреми и опреми за рад, организацији посла и могућностима за едукацију – поручују из ове здравствене установе.

“ЕГЗОДУС”
С друге стране, у Струковном синдикату доктора медицине РС наглашавају да је чињеница да љекари све масовније одлазе у иностранство. Кажу да је тешко прецизирати број оних који су досад напустили болнице у Републици Српској, али да њихов дефицит и те како осјетан, и за пацијенте и за њихове колеге.

– Посебно страхујемо од 1. јануара наредне године, за када се најављује ступање на снагу новог закона у Њемачкој, којим ће бити поједностављени услови одласка у ову државу. Мислим да ће тада услиједити прави егзодус здравствених радника из РС – истиче предсједник овог синдиката Миодраг Фемић.

Према његовим ријечима, велики проблем је кад из болнице оде стручан специјалиста.

– Потребно је око 30 година школовања да бисмо добили једног стручног и способног специјалисту са искуством. Нажалост, за очекивати је да ће људи ићи у све већој мјери, што домаће здравство корак по корак приближава тоталном колапсу. Листе чекања ће бити све дуже, а љекари који остану овдје радиће далеко више посла – упозорава Фемић.

“ЗИДОВИ СЕ НЕ ЈЕДУ”
Из Струковног синдиката медицинских сестара и техничара РС поручују да је одлазак здравствених радника један од већих, ако не и највећи проблем у домаћем здравству.

– Одлазе нам најстручнији и најспособнији радници, јер су овдје плате испод сваког нивоа – наглашава предсједник овог синдиката Мирко Шербеџија.

Додаје да је реновирање болница у РС-у, као и набављање скупе и модерне опреме, за сваку похвалу, али да то не доприноси побољшању стандарда здравствених радника.

– Не можемо да једемо зидове реновираних болница или нову опрему. Повећање плата тражимо да бар покушамо зауставити одлазак нашег стручног кадра који би, ако се овдје ништа не промијени, већ наредне године могао да буде жешћи него икад – поручује Шербеџија.

И СРЕДЊОШКОЛЦИ УЧЕ СТРАНЕ ЈЕЗИКЕ
Оно што раније није био случај, а што се све чешће дешава, јесте да ученици средњих медицинских школа у РС-у већ у другом-трећем разреду почињу да интензивно уче страни језик. Тако није риједак случај да средњошколци, упоредо с наставом и праксом, похађају курсеве, јер планирају да напусте РС одмах након завршене средње.

– Чим завршим школу одох у Норвешку, гдје ћу истовремено радити и школовати се. Овдје заиста нема перспективе – каже Мирела С, ученица бањалучке Медицинске школе.