Одмазда према непослушним

Не престају притисци на запослене у јавним институцијама Републике Српске који подржавају покрет Правда за Давида, кроз премјештаје на радна мјеста у другим градовима. Док надлежне институције ћуте, радници су у све већем страху. Опозиција и невладин сектор упозоравају да је у питању кршење радничких права и закона о раду.

Подршку породици Драгичевић у борби за истину и правду грађани скупо плаћају. Постаје јасно да се снимци са наџорних камера које су постављене на Тргу Крајине прате због чега радници јавних институција, који долазе на окупљања све чешће буду санкционисани.

Случајеви премијештања раднице Завода за статистику и запослених у Министарству унутрашњијх послова показују да је у питању одмазда према непослушнима, упозоравају новинари добро упућени у најновије случајеве кажњавања непослушних радника.

Посебно је неприхватљиво и срамно што су надређени премјештали раднике међу којима су и самохране мајке и то на удаљености и до 100 километара. У опозицији упозоравају да инспекцијски органи морају да реагују јер се у кажњавању радника грубо крше њихова права, али и закон о раду.

О бруталним притисцима на раднике и угрожавању њихових основних права за сада ћуте и у већини синдикалних организација.

Такође на конкретна питања БН телевизије због чега су појединим радницима уручена рјешења о премјештају, из Министарства унутрашњих послова Републике Српске не стиже никакав одговор.

Такав амбијент раднике ставља у још тежи положај, упозоравају из цивилног сектора.

Овакав однос према радницима који подржавају Давора Драгичевића у борби за истину о убиству његовог сина актуализује питање: да ли грађани Републике Српске могу слободно да мисле и раде шта хоће у своје слободно вријеме. Ако могу, да ли због тога треба да заврше на улици или да добију премјештај на радно мјесто удаљено и до 100 километара од њихових домова.

БН ТВ