Одржан меморијални турнир „Александар Саша Петровић“

Први меморијални кошаркашки турнир „Александар Саша Петровић“ одржан је данас у Котор Варошу у знак сјећања на прерано преминулог вишегодишњег члана и предсједника Кошаркашког клуба „Младост“, а окупио је истакнуте спортске раднике из цијеле Републике Српске.

Александар Саша Петровић преминуо је у августу прошле године у 47. години. Током одбрамбено-отаџбинског рата истицао се јунаштвом и храброшћу, те је са непуне 23 године постао најмлађи мајор Војске Републике Српске командујући чувеним Другим батаљоном 22. Пјешадијске бригаде.

Турниру, који је организован у знак сјећања на њега, присуствовао је и помоћник министра породице, омладине и спорта Драган Јаћимовић, који је уједно био и капитен једне од екипа које су учествовале.

Јаћимовић је рекао да је ресорно министарство подржало овај турнир, јер је Саша „живио кошарку“ и био угледан спортски радник.

„Резултати његовог рада су нас задужили да његов лик и дјело живи генерацијама управо преко кошаркашких утакмица и сусрета на којима је провео цијели живот. Ријеч је о човјеку који је дао немјерљив допринос у стварању Републике Српске и част ми је што сам био дио ове манифестације“, поручио је Јаћимовић.

Претходно је дрес са бројем пет подигнут под сводове спротске дворане у Котор Варошу, а повеље и плакете Сашиној супрузи Љерки уручили су предсједник Кошаркашког савеза Републике Српске Борис Спасојевић, предсједник Подручног кошаркашког одбора Бањалука Горан Цвикић.

Урамљени дрес у знак сјећања на Сашин период проведен у Кошаркашком клубу „Младост“ уручио је предсједник Клуба Слободан Ђурић.

Љерка Петровић захвалила је свим садашњим и бившим кошаркашима из региона и спортским радницима који су учествовали на турниру, те подсјетила да је Сашина љубав према овом спорту била огромна.

„Надам се да ће овај турнир постати традиционалан и препознатљив као мјесто сусрета кошаркашких екипа, спортских легенди и дружења спортиста“, нагласила је Петровићева.

Прије почетка меморијалног турнира учесници су положили цвијеће на спомен-обиљежје овом истакнутом кошаркашком раднику.

У ревијалном сусрету снаге су одмјерили „плави“ и „бијели“, а на крају је било неријешено 64:64.

За екипу „плавих“ наступили су: Жупљанин, Варошић, Бубић, Шодоловић, Нарић, Борић, Вуковић, Јаћимовић, Симић, Бубић и Ђурић.

Другу екипу чинили су: Д. Тепић, Ибричић, Скопљак, М. Тепић, Чаушевић, Мијић, Дугоњић, Васић, Грујић, Раљић, Поповић, Пејаковић, Микановић и Ђукић.

Лопту прије почетка утакмице је подбацила Уна Петровић, млађа кћерка Александра Саше Петровића.

Организатор турнира је био Кошаркашки клуб „Младост“, а покровитељи Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске и општина Котор Варош.