Одржан „Сабор фолклора“ у Котор Варошу

Синоћ је у нашем граду у оквиру „Которварошког културног љета 2021“ у Кино сали одржан  „Сабор фолклора“. Манифестација је првобитно требала бити изведена на игралишту Центра за културу, спорт и информисање, али због кише помјерено је у Кино салу. Захваљујући брзој организацији организатора манифестације све је прошло добро.

У програму су учестовала многа Културно Умјетничка Друштва међу којима су:  КУД „Шареница“ Приједор, КУД „Петар Кочић“ Нова Топола, СПКД „Просвјета“ Кнежево, КУД ,,Ђердан“ Трн, КУД ,, Драгочај“ Бања Лука, КУД „14 фебруар“ Дебељаци, СПКД ,, Просвјета“ Прњавор, КУД ,, Душан Станковић“ Чечава, Ансамбл „Жубор“ Котор Варош и ФА „Котор Варош“.

,,Велика част и задовољство да вас поздравим у своје лично име и у име организатора сабора фолклора ,,Котор Варош“ 2021 године ЈУ Центра за културу, спорт и информисање. Такође част ми је да поздравим Начелника општине, замјеника начелника, посланике у народној скупштини, преставнике вјерских заједница, јавног, политичког и културног живота општине Котор Варош, наше учеснике као и све присутне. Захваљујемо се свим учесницима вечерашњег програма што су се одазвали на наш позив и узели учешће на овој манифестацији“. – рекла је Санела Поповић

Спонзори Сабора Фолклора ,,Котор Варош 2021″ су Блицнет и Маркет АС.

Манифестацију су отворили домаћини испред Фолклорног Ансамбла ,,Котор Варош“ са изводбом ,,Влашких игара“. Након њих услиједиле су чланице Ансамбла ,,Жубор“ Милана Тркуља и Весна Ђекановић из Котор Вароша које су својим инзваредним гласом оставиле без даха све присутне. ФА ,,Котор Варош“ мала група уз изводбу ,,Чобан тјера овчице“ показао је да и млађи знају и воле да играју.

СПКД „Просвјета“ Кнежево које је од 2006. године амбасадор културе у Кнежеву и броји око 100 чланова, дјеце, младих и одраслих синоћ је са својим наступом ,,Крајишких игара“ који је извела мала група показали су да су прави амбасадори културе свог града.

Након СПКД из Кнежева представили су нам се чланови КУД ,, Душан Станковић“ из Чечаве сплетом изборних игара Чечавског краја. Иза себе имају бројне наступе на разним манифестацијама и концертима, као и догађајима који су хуманитарног карактера.

Ову манифестацију увеличали су и гости из Прњавора. СПКД ,, Просвјета“ Прњавор са широким репертоаром пјесама и игара препознатљиво је широм Босне и Херцеговине, а синоћ су нам се представили играма из Биначке Мораве.

Културно умјетничко друштво Драгочај из Бања Луке, које је основано прије годину дана и тренутно броји 120 чланова, баве се израдом народних ношњи, а за кратко вријеме свог постојања организовали су двије смотре фолклора. Играма из Левча-Шумадија и својим сјајним наступом синоћ су нам се представили и уљепшали которварошки „Сабор фолклора“.

А са ,,Влашким играма“ представилу су нам се чланови КУД „Шареница“ из Приједора те својим наступом одушевили публику.

КУД „14 фебруар“ Дебељаци из Дебељака окупља и његује традицију и обичаје бањалучке градске територије из дијелова Чесме, Аде и Врбање. Наступају и ван граница Босне и Херцеговине, а преставили су нам се сплетом игара из Лесковца.

Синоћ су са нама били и чланови куд-а „Петар Кочић“ Нова Топола. Ово друштво постоји од 1954. године, а послије неколико прекида поново је активирано 2010. године и данас броји око 100 чланова. Представили су нам с игром и пјесмом из Беле Паланке.

Поново након наступа куд-а из Нове Тополе услиједили су чланови ФА ,,Котор Варош“ са изводбом игара из Србије. Још једном су показали неприкосновени таленат и љубав према фолклору.

Ово вече својим присуством уљпшали су и чланови из КУД ,,Ђердан“ Трн који су својом кореографијом и наступом показали велики таленат.

Ансамбл Жубор са соло хармоником одушевио је све присутне својим наступом. Милош Будић момак који се са хармоником први пут сусрео у 16-ој години и професором Обренком Тепићем који му је помогао да заволи и савлада основна знања хармонике. Због музике која је деценијама уназад настајала из срца нашег народа, свој даљи пут наставља у Београду код маестра на хармоници Владе Павићевића. Одлази и живи двије године учећи и сарађивајући са вокалним и инструменталним интерпретаторимаизворне и традиционалне музике у Народном оркестру Радио телевизије Србије. Оставља запажен резултат на свом првом регионалном такмичењу хармоникаша у Тузли и осваја 3.мјесто. Дугогодишњи је члан ,,Просвјете“ из Кнежева и циљ му је да нашу народну музику оживи на нашим просторима.

Повновоо су нам се представили чланови куд-а „14 фебруар“ Дебељаци играма из Босилграда. Након њих другу своју кореографију показали су нам фолклораши Приједора из куд-а ,,Шареница“ са играма из Пчиње, а играма са Косова одушевили су нас поново чланови куд-а „Петар Кочић“ из Нове Тополе.

Санла Поповић и Драган Зељковић уручили су захвалнице свим преставницима културно умјетничких друштава.

Домаћин је завршио манифестацију својим наступом те су которварошани показали да су поред тога што су добри фолклораши прије свега добри домаћини. Након завршетка манифестације услиједила је журка на игралишту Центра за културу, спорт и информисање уз музику,храну и пиће те дружење свих чланова.