Održan sastanak Privrednog savjeta

Načelnik opštine Kotor Varoš i predsjednik Privrednog savjeta Zdenko Sakan upoznao je članove ovog tijela na današnjem sastanku o dobijanju potvrde o ispunjenosti kriterijuma programa sertifikacije opština sa povoljnim poslovnim okruženjem.

„Dobijanje sertifikata je svojevrsna potvrda da je opština Kotor Varoš u svakom trenutku na raspolaganju lokalnoj poslovnoj zajednici i potencijalnim inostranim investitorima te da se učinio maksimum na uklanjanju postojećih administrativnih barijera u poslovanju“, naglasio je Sakan.

Načelnik Sakan je upoznao prisutne o planovima koji su realizovani od prethodnog sastanka do danas, kao i sa činjenicom da su počeli radovi na regionalnom putu R-413 Kotor Varoš – Kneževo, koji bi trebali biti gotovi do kraja godine.

Neophodno je da do narednog sastanka Odjeljenje za stambeno komunalne poslove i Odjeljenje za prostorno uređenje urade izmjenu Odluke o opštinskim taksama i umanjenje traženih taksi.

Ubrzo će biti završeni radovi na mostu prema preduzeću Sim Tehnik, a planom kapitalnih investicija je predviđeno da se jedan dio sredstava ove godine izdvoji za izgradnju vodovoda prema Mjesnoj zajednici Zabrđe.

Sekretar Područne privredne komore Banjaluka Aleksandar Ljuboja je prezentovao finansijske rezultate poslovanja privrede na području opštine Kotor Varoš.

On je tom prilikom naglasio da bi se u okviru GIZ projekta uvođenja dualnog sistema obrazovanja i angažovanjem stranog eksperta iz Njemačke obezbijedili preduslovi za kooperativno obrazovanje u zanatsko-tehničkim profilima, orijentisanih na potrebe privrede.

Pojedini članovi Prirednog savjeta su mišljenja da bi prekvalifikacija radnika ovim putem dovela do još većeg odliva radne snage sa ovih prostora, te da je neophodan sistemski pristup države da se riješi problem adekvatne radne snage.

Privredna komora Republike Srpske je tražila reviziju od Zavoda za zapošljavanje u pogledu evidencije nezaposlenih koji su na birou, jer je simptomatično da se opština susreće sa problemom radne snage a na radnici sa biroa se ne prijavljuju na ponude za posao.

Na narednom sastanku predstavnici Odjeljenja za prostorno uređenje i Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove trebaju informisati članove Privrednog savjeta o stanju predmeta upotrebne dozvole Sportske dvorane u okviru SŠC „Nikola Tesla“. S.P.