Одржан састанак са дрвопрерађивачима

Начелник општине Котор Варош Зденко Сакан састао се са дрвопрерађивачима са подручја општине како би се анализирало стање у овом сектору и разговарало о њиховом снабдијевању шумским дрвним сортиментима.

Састанку су присуствовали помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Горан Зубић и в.д. директора ШГ „Врбања“ Игор Андрић.

Представници дрвопрерађивачких предузећа са подручја општине Котор Варош су били јединствени у оцјени да су уговорене количине шумских дрвних сортимената у текућој години недовољне за остварење минималне производње.

У посљедње вријеме је примјетна далеко већа испорука шумских дрвних сортимената  (квалитетна обловина) дрвопрерађивачима са других подручја. Неопходно је активно учешће локалне заједнице у процесу расподјеле шумских дрвних сортимената и приоритетно снабдијевање локалних дрвопрерађивача од стране Шумског газдинства“, поручили су локални дрвопрерађивачи.

Вршилац дужности директора ШГ „Врбања“ Игор Андрић је нагласио ово предузеће даје приједлоге уговора о снабдијевању, а управа Јавног предузећа доноси коначну одлуку.

Помоћник ресорног министарства Горан Зубић подсјећа да је сличан проблем присутан и у другим општинама, те да су потребе дрвопрерађивача за пиланским трупцима два и по пута веће од произведених количина у шумама Српске.

По његовима ријечима у припреми је План унапређења производње у шумарству у оквиру кога ће се раздвојити фирме које врше послове експлоатације од предузећа која врше послове цијепања дрвета, како би експлоатација шума била финансијски одржива.

Представници општине су подсјетили на чињеницу да Котор Варош располаже са великим етатом шума, због чега локални дрвопрерађивачи морају добити потребне количине дрвних сортимената за несметан процес производње.

Након расправе усаглашени су и усвојени сљедећи закључци:

  1. Да се до краја текуће године приоритетно реализју сви уговори о снабдијевању шумских дрвних сортимената локалним дрвопрерађивачима
  2. Да Јавно предузеће „Шуме РС“ и ШГ „Врбања“ пронађу могућности додатних уговарања одређених количина дрвних сортимената до краја године за локалне дрвопрерађиваче којима су реализовани уговори
  3. Да се приликом расподјеле и уговарања снабдијевања шумским дрвним сортиментима за 2020. годину за локалне дрвопрерађиваче обезбиједи транспарентност и активно учешће начелника општине као представника општине Котор Варош