Одржан састанак са представницима трговачко – угоститељског сектора

Данас је у скупштинској сали одржан састанак представника Одјељења за привреду и друштвене дјелатности са трговцима и угоститељима са подручја которварошке општине.  Ово је био један у низу састанака које је у протеклом периоду одржан са представницима различитих привредних сектора који егзистирају на подручју наше општине. Циљ састанка је био да се сазна који су то проблеми са којима се трговци и угоститељи сусрећу у свом пословању, а које локална заједница може заједно са њима да ријеши и олакша им на тај начин пословање. У питању су разни проблеми, као што су инспекцијске контроле, законска регулатива, одређене одлуке и закључци, радно вријеме и сви остали сегменти на које општинска управа може имати одређеног утицаја.

Угоститељи и трговци су највише замјерки изнијели на рад инспекцијских контрола, и на  неусклађеност и недостатак координације између општинских и републичких инспектора, па се дешава да у кратком временском интервалу и једни други врше контроле и на тај начин им отежавају  пословање. Из Одјељења за привреду и друштвене дјелатности покушаће да траже од инспектората да уваже рад општинске инспекције и најаве своје контроле на општинском нивоу уз списак субјеката које ће контролисати, да се не би дешавало да и једни други инспектори истовремено врше контролу.

И у овом сектору рад на црно и нелојална конкуренција представљју препреке у пословању.

Ми ћемо у наредном периоду можда кроз запошљавање инспектора рада на општинском нивоу  за шта постоје законске могућности, покушати побољшати активности везане за контролу рада на црно“, рекао је Радислав Петрушић, начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности општине Котор Варош.

Са овог састанка је упућен апел инспекцијским службама да приликом контрола не предузимају одмах репресивне мјере, него да приликом првих контрола укажу на евентуалне пропусте и начине њиховог отклањања, а приликом наредних контрола да се установи да ли је дошло до отклањања евидентираних недостатака, па тек онда да се иде са репресивним мјерама. На територији општине Котор Варош има око 130 регистрованих пословних субјеката из области трговине и угоститељства са око 260 запослених радника. В.Ђ.