Одржана годишња скупштина Црвеног крста Котор Варош

Све активности Општинске организације Црвеног крста Котор Варош током прошле године биле су усмјерене и подређене спречавању ширења вируса корона, речено је на редовној годишњој сједници Скупштине ове организације, која је одржана данас у кино-сали.

„Били смо онемогућени да реализујемо неке активности које су предвиђале окупљање већег броја учесника. То се односи на рад и присуство Црвеног крста у школама, организовање разних скупова, едукативних радионица и љетних кампова. Током пандемије посебну пажњу смо посветили лицима која су у стању крајње социјалне потребе“, рекао је дугогодишњи секретар општинског Црвеног крста Боро Брборовић, који је поднио извјештај за прошлу годину.

Которварошка организација Црвеног крста се препознаје по добровољном давалаштву крви, најплеменитијој и најзначајнијој активности. На подручју општине је тренутно евидентирано око 800 добровољних давалаца крви, који у континуитету показују солидарност и одговорност према себи и другима.

„У пет прошлогодишњих акција прикупљене су 452 дозе крви, што је изразито висок проценат давања драгоцјене течности у односу на број становника и представља потврду хуманости“, поручила је Санела Кучук, секретар Општинске организације Црвеног крста и додала да је крв први пут даровало 67 нових давалаца.

Которварошки Црвени крст је различитим видовима помоћи током прошле године обухватио 168 корисника, којима су уручени прехрамбени и хигијеснки пакети и једнократне новчане помоћи.

На годишњој скупштини которварошког Црвеног крста истакнути су одлични резултати у раду са младима и омасовљавању организације, што ће бити један од најважнијих задатака и у овој години.

Данас су усвојени финансијски извјештај за прошлу годину, оријентациони програм рада и приједлог финансијског плана за ову годину.

Упркос тешкој ситуацији која је задесила Општинску организацију Црвеног крста након пожара и поплаве и чињеници да је зграда стављена ван функције, активности и рад нису обустављени.

„Укупна процјена штете је 45.000 КМ и тренутно смо у фази прикупљања финансијских и материјалних средстава из разних изворакако би могли почети са санацијом објекта“, закључила је Кучукова.

Данашња сједница је почела минутом ћутања за недавно преминулог Перу Кнежевића, који је драгоцјену течност даровао више од 70 пута, а писменом захвалницом је награђен Раде Гламочак, који је крв даровао 50 пута.