Одржана промоција романа „У себи заточена“

У Народној библиотеци Котор Варош синоћ је одржана промоција романа “У себи заточени” аутора Марка Д. Марковића, који је том приликом публици представио и своју изложби икона и фотофрафија.

Појашњавајући сам наслов романа, Марковић је рекао да је имао два мотива када га је писао. Један је духовни, који представља стање човјека мало повученог од свијета, а други је затварање у себе пред проблемом до његовог рјешевања.

,,Иконопис савршена умјетност кроз коју се директно обраћамо светитељу и вјерујем да умјетност може да промијени свијест човјека, али и цијели свијет. Најтежа борба са којом човјек може да се суочи је борба са самим собом и из те борбе тешко је изаћи као побједник“, истакао је Марковић.

По његовим ријечима ако човјек успије да побједи властите демоне ништа га више не може зауставити у савладавању животних препрека.

Бојана Васић, библиотекар у Народној библиотеци и модератор промоције, поручила је да је овај роман прича о свима нама, не о ономе што скривамо од других него од самих себе у најудаљенијим преградама наше душе.

“Роман је својеврстан повратак класицизму, и то руском, с обзиром на чињеницу да је аутор радњу романа смјестио у Русију пред крај 19 вијека. На преко 400 страница осјети се дух Ф. М. Достојевског, јер се аутор бавио истим питањима као и великан руске и свјетске књижевности”, казала је Васићева.