Одржана Светосавска академија

У Котор Варошу вечерас је одржана Светосавска академија у организацији Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“.

Дипломирани теолог и професор вјеронауке Милан Врховац у бесједи је поручио да значај Светог Саве превазилази границе једне нације и проблеме једног народа.

,,Српски народ је одан свом светитељу колико и Спаситељу свијета. Свети Сава је наш највећи појединац, стуб српске културне и моралне свијести, који се одрекао свега да би стекао све“, рекао је Врховац.

Он је истакао да је Свети Сава, жртвујући себе, поставио темељ православне вјере и тако постао духовни извор његове снаге, вјере и надања.

,,Као што је икона израз чежње да видимо бога, тако је све српско у Светом Сави само зато да би се боље разумјело све људско и све земаљско, да би се досегнуло небеско“, нагласио је Врховац.

Светосавску химну, којом је отворена академија, извели су чланови дјечијег и црквеног хора „Свети Сава“.

У програму су наступили чланови етно групе „Жубор“, народни гуслар Васо Драшковић, члан ансамбла „Жубор“ Милана Тркуља, млади музички таленти Софија Јурић и Павле Тепић и рецитатор Никола Обрадовић.