Одржана Видовданска академија

У Котор Варошу синоћ је одржана 29. Видовданска академија, а централна тачка била је духовна бесједа о Косову коју је говорио просвјетни радник и подпредсједник Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/ „Просвјета“ Филип Перишић.

Он је истакао да је покретачка снага косовских јунака лежала у вјери у Бога и правду Божију, јер се такви догађаји не дешавају без несаломиве и моћне вјере.

„Од нашег Косова ми Срби немамо чвршћег упоришта, ни јачег духовног средишта. Косово је огњиште око кога је окупљен, окосница око које је садјенут, колијевка у којој је одрастао српски народ“, поручио је Перишић.

Према његовим ријечима, циљ и суштина те вјере је побједа живота и непристајање на ропство и смрт.

„Видовдан је дан који обавезује, опомиње, уздиже и просвећује српску душу и коначно афирмише етичке вриједности Косовског завјета и феномена“, закључио је Перишић.

У програму су наступили дјевојачки и хармоникашки ансамбл „Жубор“, народни гуслар Васо Драшковић, црквени хор „Свети Сава“ и рецитатор Зоран Тешић.

Из СПКД „Просвјета“, која је организатор Видовданске академије, поручују да ће наставити да раде на чувању српског језика, духа и српске културе.