Опрема јефтинија, цијена болнице остала иста

Значајни дио опреме која је предвиђена у тендерској документацији за изградњу и опремање болнице у Источном Сарајеву је замијењен далеко неквалитетнијом и јефтинијом опремом, а да је цијена укупних послова остала иста, изјавио је данас Слободан Станић, члан Социјално-економског савјета СДС.

Станић је истакао да је градња и опремање ове болнице плаћена далеко више од реалне цијене, али да чак ни то није било довољно па је умјесто савремене стигла далеко лошија и неефикаснија опрема.

„Тако је разлика у цијени гинеколошког стола са опремом који је предвиђен и онога који је набављен око 15 хиљада марака. Могло се десити да из неких разлога није била могућа набавка неког од предвиђених уређаја али је зато разлика у цијени за сваку ставку морала бити одбијена од укупне цијене болнице од 54 милиона КМ“, казао је Станић.

Он је позвао министра здравља Алена Шеранића да поводом овог случаја формира комисију која ће утврдити чињенично стање и одговорна лица која су ово омогућила.

„Тражимо да о свему обавијести надлежне органе и јавност. Колико сам информисан садашњи министар није био укључен у послове око опремања и изградње ове болнице и то је и њему једно непријатно насљеђе. Тим прије пошто он није инволвиран дајемо му могућност да предузме законом предвиђене мјере“, каже Станић.

Он је поручио да ће СДС, уколико се ништа не предузме, за мјесец дана организовати нову конференцију за медије на којој ће бити презентовани нови детаљи поводом овог случаја.

Он је истакао да је додатни проблем у случају опремања и изградње ове болнице и што четрдесет ставки од опреме која је испоручена није регистровано код Агенције за лијекове БиХ.