Oпрема за Cristiana Ronalda и Giro d’Italia производи се у нашој општиниПредставници Вањскотрговинске коморе Босне и Херцеговине, у оквиру посјете и обиласка босанскохерцеговачких компанија из сектора текстила, одјеће, коже и обуће, у Kотор Варошу су посјетили компаније Спортек и Дермал Р које заједно упошљавају преко 3200 радника.

Том приликом са менаџментом компанија разговарано је о актуелном стању у сектору обуће, њиховом производном програму и капацитетима, плановима али и изазовима са којима се свакодневно суочавају, као и сарадњи са Вањскотрговинском комором Босне и Херцеговине.

Раде за Нике

У разговору са Гораном Берићем из компаније Спортек, речено је да се ради о једном од највећих извозника у Босни и Херцеговини.

Творница обуће „Спортек“ д.о.о. основана је далеке 2005. године са великим почетним италијанским капиталом и у самом старту имала је 300 запослених, док је данас, захваљујући дугорочној сарадњи са свјетски познатим компанијама попут „Нике“ корпорације, те сталним унапрјеђењем пословних процеса, улагањем у нове технологије и људски потенцијал, израсла у пословног гиганта са преко 2000 радника и њене хале са производним и складишним просторима се данас простиру на око 40.000 м2 површине. Њихови данашњи капацитети су достигли бројку од 15.000 пари обуће дневно.

Творница обуће Спортек бави се серијском производњом спортске обуће – професионални модели за фудбалере – копачке за Нике корпорацију (у којима игра најбољи фудбалер свијета Cristiano Ronaldo и бројне друге свјетске фудбалске звијезде).

Посебно је истакнута чињеница да је од 2008 до 2020 године, на годишњим конкурсима за нови дизајн копачки, које компанија НИKЕ расписују сваке године у свијету, њихов дизајнер из Италије увијек освајао прву награду.

Бициклистички програм

Такође, производе и комплетан професионални бициклистички програм (осим кацига и наочала) за марку ДМТ која је у власништву њихове матичне фирме Дијамант из Италије, а имају и посебну линију за производњу, шивање и штампање комплетног програма од текстила за бициклисте (чарапе, мајице, хлаче, дуксерице итд).

Осим тога, већ дуги низ година раде и серијску производњу обуће за америчку компанију „Crocs“ (љетне папуче и кломпе). На годишњем нивоу, за ову компанију направе и извезу око 4.000.000 пари обуће.

Поред овог, у њихову ђелатност спада и производња дијелова од карбонских влакана за мотоцикле Ducatti и бицикле ДМТ (велики дио такмичара на трци „Giro d’Italia“, па и овогодишњи побједник носи опрему која се производи у Спортеку), као и кровишта за мање јахте од карбонског текстила.

Њихова пословна стратегија подразумијева континуирано истраживање и развој нових метода за израду њихових производа, снажну оријентираност на клијенте, уз незаобилазну корпорацијска и друштвена одговорност са посебним акцентом на одговорност према њиховим упосленицима.

Раденко Бубић, директор фирме Дермал Р, рекао је да је предузеће ДЕРМАЛ Р основано 2002. године као трговачко предузеће, а са производњом обуће почели су 2004. године.

Данас послују као један од највећих произвођача серијске обуће на простору Босне и Херцеговине, са око 1200 запослених који раде у двије модерно опремљене производне јединице које се налазе на подручју општина Kотор Варош и Kнежево.

Нови погон

Фабрика у Kотор Вароши се простире на око 15.000 м2 и упошљава преко 850 радника, гђе се на више производних линија израђује намјенска и модна обућа, али и властита линија обуће под брендом „Дермал“. У посебно одвојеним халама ради се обућа за њихове партнере (купце) као што су Габор, Горетеx, Мефисто, Хаиx, и Планика.

Са недавно отвореним производним погоном од 2000 м2 у Kнежеву, гђе је само у прошлој години запослено 200 нових радника (а данас их овђе ради преко 350), увезали су производни комплекс на око 7000 м2 у којем највећим дијелом раде производњу обуће за купца „Хаиx“ из Њемачке.

Њихов производни програм обухвата намјенску обућу, модну обућу, обућу за рад на отвореном и затвореном простору, а имају и властиту линију обуће под брендом „Дермал“.

Дневно производе око 1000 пари модне обуће и преко 4000 пари специјалне намјенске и заштитне обуће. Њихова главна Европска тржишта су Њемачка, Француска, Аустрија, Италија, Словачка, Холандија..итд., а осим њих, своје производе пласирају и у земље Балкана.

Њихова мисија је стварање модерне компаније, која поштује моралне и законске стандарде друштва и на првом мјесту задовољава потребе својих купаца али и запослених.

Визија им је освајање осталих европских и свјетских тржишта са посебним циљем да промовишу властити бренд „ДЕРМАЛ“ који увијек треба да буде препознатљив по врхунском квалитету.

У обје компаније истакнута је добра и кооперативна сарадња са Вањскотрговинском комором, како на промоцији тако и на активностима са циљем побољшавања и олакшања пословања у БиХ.