„Остаћемо земља без људи“

Јавна потрошња и неразвијен реални сектор довели су до тога да из дана у дан остајемо без грађана, па не чуди упозорење ММФ-а, кажу Славиша Раковић и Дамир Миљевић

 

Због рапидног исељавања становништва из БиХ у прегледу по станд-бy аранжману, Међународни монетарни фонд (ММФ) снизио је стопу економског раста у БиХ за 2018. годину с 3,5 на 3,2 посто. Босна и Херцеговина је по исељавању друга у окружењу одмах након Македоније. У извјештају се подвлачи да се нова радна мјеста отварају у недовољном броју, а одлазак људи смањује потенцијал бх. економије.

Наша реалност

– Успоравање раста продуктивности од наступања глобалне економске кризе и континуирано исељавање, нарочито младих и образованих – узроковано, великим дијелом, ограниченим могућностима запошљавања у домовини – утичу на економски потенцијал земље. Демографско осипање на тржишту рада представља стварну пријетњу дугорочним перспективама раста у БиХ, подвлаче у овој међународној финансијској институцији.

Појашњавају и да ниска стопа рађања, уз високу стопу емиграције младих и образованих ствара притисак на тржиште рада и смањује потенцијал бх. економије.

Но, ни ово ни ранија слична упозорења до сада нису била разлог да било који од нивоа власти у БиХ направи анализу о броју радно-способног становништва које је земљу напустило нити утврди њихову образовну структуру. И док економисти кажу да је вријеме за паљење аларма, власти у РС и даље настоје проблематику одласка радне снаге релативизирати. Тако је предсједник РС Милорад Додик изјавио да сумња у извјештај ММФ-а.

Славиша Раковић, члан економског тима СДС-а, каже да су процјене ММФ-а о снижавању стопе економског раста очекиване. – Одлив радно способног становништва само је један сегмент тог проблема. Када се томе дода јавна потрошња и неразвијен реални сектор, онда смо ту гђе јесмо, односно када се све то укрсти, онда је неперспективност наша реалност, казао је Раковић.

За излаз из ове ситуације, истиче, „лијек постоји“.

– Имамо пуно позитивних примјера на које се можемо угледати, држава чији примјер можемо слиједити. Али, за то је потребна политичка воља, а ова власт је нема, закључио је Раковић.

Економиста Дамир Миљевић у изјави за Ослобођење каже да су процјене ММФ-а очекиване.

– Ми у овом тренутку, када је у питању БиХ, па тиме и РС, не говоримо о економским миграцијама, него дословно евакуацији становништва која је попримила размјере епидемије. И то ће имати, односно то већ има озбиљне реперкусије по било какав економски напредак. Јер одлазе најбољи занатлије, љекари, ИТ стручњаци, млади људи. Ситуација је таква да је вријеме за паљење аларма, истакао је Миљевић.

Плате и политике

Коментаришући изјаве челних људи РС, подвукао је да се од њих и није могло очекивати ништа друго него „политичке флоскуле“, јер немају одговор како стати украј таласу економских миграција.

– Ја сам у више наврата указивао да је ово што се дешава само посљедица 20 година политике која је правила систем владавине и власти, занемарујући притом грађане и њихове интересе. Данас немамо функционалан систем власти, а остајемо из дана у дан без грађана. И да се овај тренд заустави, треба подузимати мјере које би могле дати резултате тек за двије године, додао је.

Први корак, сматра, био би растерећење плата, што би могло барем неке од грађана навести да не размишљају о одласку. А за остале мјере, закључио је, треба мијењати политике, јер у противном, остаћемо земља без људи.