Oštećeno stablo lipe

I pored preduzetih mjera na zaštiti životne sredine na području naše opštine i dalje su prisutne pojave odlaganja otpada na divljim deponijama, zagađenje rijeka i uništavanja zelenila. Da pojedincima nije stalo do očuvanja okoline govori ekološki incident koji se desio u našem gradu prošlog vikenda.

Nepoznato lice je na zelenoj površini ispred stambene zgrade u ulici Cara Dušana 29, svega pedesetak koraka od glavne ulice oštetilo lipu staru više od pola vijeka ogulivši joj koru.

Stariji kotorvarošani se sjećaju da je lipe u našem gradu zasadio veliki ljubitelj prirode lugar Veljko Ljubobratović. Oštećena lipa je promjera oko 50 cantimetara, veoma razgranata sa posebno mirisnim cvijetom.

Očekuje se da će nadležni organi preduzeti mjere kako bi se što prije otkrio nesavjesni građanin koji je zbog sitnih ličnih interesa uništio stablo lipe. Da se radi o namjernom oštećenju lipe pokazuje da je sa dijela stabla do objekta ranije oguljena kora.

Pojava namjernog uništavanja stabala drveća u gradu je prisutna od ranije, što se vidi po panjevima ispred pojedinih objekata. Međutim, počinioci nisu sankcionisani, pa je prisutna i dalje pojava da nesavjesni pojedinci uništavaju drveće i zelene površine.

Za sada nepoznati počinioc je oštetio lipu uoči obilježavanja Svjetskog dana zaštite životne sredine.
D.K.