Освештање темеља српско-руског храма – изгледаће импресивно.

Темељ српско-руског храма и духовно-културног центра у Бањалуци, који се гради у част породици Романов, биће свечано освештан у понедјељак.

„Уколико српска војска хитно не буде пребачена са албанске обале на грчко острво Крф, Русија излази из Антанте и потписаће сепаратни мир са Њемачком“.

Ово је писало у телеграму који је посљедњи руски цар Николај ИИ, послао британском краљу Џорџу Петом и предсједнику Француске Ремону Поенкареу 18. јануара 1916. године. Он је телеграм упутио истог дана када је добио писмо предсједника српске Владе Николе Пашића, у коме је он молио за помоћ.

Да није било ултиматума руског цара, питање је како би Балкан изгледао послије Првог свјетског рата, тврде стручњаци, због чега се међу Србима одмах родила идеја за градњу храма, која није могла бити реализована све до сада.

Српски народ је тако након стотину година дочекао прилику да се одужи руској породици Романов, те су почетком године почели радови на изградњи српско-руског храма у Бањалуци, управо у знак захвалности руском цару Николају ИИ Романову.

Тако након толико година, руско-српски храм сада добија темеље, биће изграђен у насељу Алеја центар, у самом срцу града на Врбасу.

Са идејом руско-српског храма упознат је и предсједник Русије Владимир Путин, а у Влади Републике Српске ускоро очекују посјете и високих званичника из Русије.

У понедељак у Бањалуку долази руски министар спољних послова Сергеј Лавров, а било је ријечи и о евентуалном доласку патријарха Кирила.

Осим руских званичника, који ће присуствовати освештавању темеља, грађанима је пажњу привукао и сам изглед храма.

Како је најављено, храм ће бити копија оног посвећеног чудима Светог Архангела Михаила, који се некада налазио у Кремљу, срцу царске Русије, а Државни Московски архитектонски институт урадио је комплетну пројектну документацију.

– Биће импозантан, изграђен у симболичком руском архитектонском стилу са пет купола и посебним звоником – објаснио је недавно старјешина Храма светог Василија Острошког у Бањалуци, јереј Миладин Митровић, који, како сазнајемо, тренутно борави у Русији, због посљедњих припрема око свечаности.

Како је на почетку градње најављено, основу пројекта петокуполне цркве са звоником у виду шатора, чиниће управо један од старих руских храмова.

У храму ће бити три олтара: у име Преображења Господњег, Царских мученика и Светог Симеона и Саве, родоначелника династије Немањића.

Храм ће се простирати на 6.500 метара квадратних, а биће изграђени и други објекти у којима ће бити промовисана руска култура. Рок за изградњу храма је 18 мјесеци.