Освета СНСД-а: „Мангуп“ из ДНС-а Дане Малешевић смијењен на крају мандата

„“Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић овластила је Алена Шеранића, министра науке и технологије у Влади Републике Српске, да због разрјешења министра просвјете и културе Данета Малешевића, врши дужност министра просвјете и културе у Влади Републике Српске, до избора новог министра просвјете и културе, а најдуже у року од 90 дана““, саопштено је из Владе.

Столица Дане Малешевића јуче је на сједници Владе била празна. Смијењени министар био је у Београду на Међународном сајму књиге. На лични захтјев рарјешена је дужности и помоћница министра финансија Радмила Михић.

БН телевизија је већ извјештавала да је одлука о смјени Дане Малешевића донесена након што је одбио да уручи отказе за неколико службеника у свом министарству. Наши извори наводе да су поједини функционери СНСД-а тражили од Малешевића да се одрекне неких од најближих сарадника. Разлог за смјене је био тај што су неки од њих виђени на скупу „“Правда за Давида““ а неки су према истим тврдњама на протеклим изборима лобирали за кандидата Савеза за побједу за предсједника РС.

Будући да је Малешевић одбио да дијели отказе, остао је на самом крају мандата без министарске функције.

Коментаришући смјену, Малешевић је рекао да могу да говоре неистине и измишљају разлоге за смјену, али ће, како је рекао, свако живјети са оним што је урадио,

Све је почело када је Милорад Додик најавио обрачун са оним члановима ДНС-а који према његовом мишљењу нису радили довољно за коалциију на изборима или су радили за противничке кандидате.

Назвао их је мангупима и кренуо је у политички одрстел. Очигледно, постало је сасвим нормално да о смјени кадрова одлучују страначки лидери, да неко буде смјењен због тога што није донио довољан број гласова, а да су резултати рада, пословање предузећа у другом плану.

„“Једини дан који је битан у животу Милорада Додик је дан избора. Њега интересује резултат који оствари његова страка, а не народ који је те људе бирао““- каже уредник портала „Бука““.

Марко Павић, лидер ДНС-а јуче није одговарао на телефоснке позиве. Прије неколико дана након сједнице Предсједништва рекао је да више неће бити смјена без консултација са ДНС-ом. Само дан касније услиједила је најава о смјени Дане Малешевића који је кадар ДНС-а. Према нашим сазнањима сједница Предсједништва ДНС-а поново би требала да буде у четвртак.

„“Ми смо имали такву ситуацију да је била јавна тајна да је на дјелу партократски систем и да не можете добити мјесто спремачице ако немате чланску карту странке владајуће странке и сада се десило једно јавно огољавање““ – каже политички аналитичар Тања Топић.

Без обзира што је Марко Павић увјеравао да сјече ДНС-ових кадрова више неће бити – Милорад Додик је одлучио да покаже ко је шеф. Тако се још једном показало да у РС о смјени не одлучују резултати рада и стручност, већ искључиво послушност и оданост према одређеној политичкој партији. Према мишљењу многи РС је таоц страначких и личних интереса, што већини очигледно одговара.