Отворена изложба српског научника Милутина Миланковића

У которварошкој кино сали је у понедељак отворена изложба о научнику Милутину Миланковићу која говори о животу и раду овог великана.

Живот и достигнућа овог српског научника илустративни су на 26 паноа, а изложбу организује Савез иноватора Републике Српске у сарадњи са Центром за културу, спорт и информисање.

Изложба је отворена до 9.априла, у временском периоду од 09:00 до 15:00 часова.

Изложбу је отворио начелник општине Зденко Сакан.

Генерални секретар Савеза иноватора Републике Српске, Љубиша Пашић, рекао је да ће изложба бити постављена како би се, првенствено млади, боље упознали о открићима овог српског научника, те били мотивисани да се и сами баве науком.

Милутин Миланковић је најзначајнији српски научник, академик и професор Универзитета у Београду. Иза њега је остао низ научних радова из математике, климатологије, метереоологије, астрономије, геологије, геофизике, географије и грађевинарства. У свијету је остао познат као аутор астрономске теорије климатских промјена којом је објаснио мистерију леденог доба.

Наука га је одавно сврстала у сам врх највећих умова 20. вијека. Један кратер на Мјесецу, један на Марсу и један планетоид носе његово име.

,,Он је био жртва неповољних политичких околности. Људи таквог профила, уколико нису били уз идеологију или уз власт, а он то није био, јер се бавио науком, а не политиком, нису били ни у уџбеницима, чак ни у часописима и књигама и на студијима на којима се изучавало то што је овај великан дао. Дакле, био је искључен из јавности. То је наравно штета“, кажу о овом великом уму.