Отворена изложба „У сусрет Вуку“

Народна библиотека у Котор Варошу синоћ је отворила изложбу под називом „У сусрет Вуку“, а тим поводом је одржана и презентација о животу и раду Вука Караџића. Повод за ово културно дешавање је 200. годишњица издавања књижевних дјела „Пјеснарица“ и „Писменица“, као и 150. годишњица од Вукове смрти.

Обиљежавање овог јубилеја иницирано је од стране градског одбора СПКД „Просвјета“ на чијем челу је предсједник Јеленко Бојић, с циљем да се ученици основних и средњих школа и на овај начин упознају са ликом и дјелом Вука Караџића.

Изложба је образовног карактера и главни циљ је да ђаци науче нешто ново о великом писцу и оцу наше духовности и писмености, али и да се подсјете Вукових великих дјела“, рекао је Филип Перишић, Потпредсједник Српског просвјетног и културног друштва “Просвјета” Републике Српске.

Изложба ће бити отворена сваког радног дана од 9 до 15 часова.

На изложби је изложено 20 паноа на којима је око 200 слика са текстовима и докуменатима, који представљају живот Вука Kараџића“, истакао је Вукан Бијелић, директор Народне библиотеке.

Изложба обухвата Вукова дјела, детаље из приватног живота и његових путовања, као и везе са српским владарима и културним посленицима широм Европе.