Ово су имена хероја који данас пливају за Часни крст

Данас ће у богојављенском пливању за Часни крст у Kотор Варошу учествовати 21 такмичар, а љекарским прегледом је утврђено да их је већина одличног здравственог стања, док ће појединци пливати на властиту одговорност.

У хладној Врбањи ће запливати досадашњи побједници Борислав Богданић, Бојан Максимовић и Kарађорђе Маринковић, те Младен Богданић, Сањин Kршић, Никола Kаламанда, Милош Kаламанда, Стефан Пејаковић, Немања Пејаковић, Маринко Шкрбић, Kрстан Kаруповић, Милан Пејаковић, Стивенс Нарић, Винко Поповић, Синиша Ђекановић, Владан Тркуља, Бобан Чолић, Милан Ђурашиновић, Милан Васиљевић, Марко Благојевић и Хаџи Боро Станковић.

Најстарији међу учесницима је Винко Поповић који истиче да хладноћа и ниска температура не могу утицати на његову одлучност и унутрашњу радост да се на празник спусти у ријеку Врбању за Часним крстом.

Архијерејски намјесник которварошки Миленко Нарић, који ће спустити Богојављенски крст у ријеку Врбању са моста у насељу Kотор, још једном је позвао вјернике и људе добре воље да узму учешће у свечаној литији и подрже храбре пливаче.

„Богојављање је велики празник који симболизује на вјеру, љубав и наду, дан који представља мотив сваком човјеку да започне нови дан и иде у нове побједе у животу“, рекао је Нарић.

Покровитељ петог пливања за Часни крст у Kотор Варошу је начелник општине Зденко Сакан.

„Богојављење је велики православни празник и зато желимо да га обиљежимо достојанствено, а ова манифестација, која је постала традиционална, представља један од најљепших православних обичаја“, поручио је Сакан.

Учесник који буде први допливао до Часног крста добија златни дукат који дарује Саво Kерезовић, умјетничку слику Бранка Русмира, заставе Српске и Војске Републике Српске, као и пригодне поклоне Српске православне цркве и Удружења за промоцију и значај спортске рекреације.

Биће награђени и најстарији и најмлађи учесник, те досадашњи побједници, а сви учесници ће добити мајицу као успомену на овај догађај, док је за, све пливач обезбијеђен ручак. За све посјетиоце је обезбијеђено кувано вино и пекарски производи.