Парастос Србима из Сердара

На гробљу у Кукавицама данас је служен парастос за 16 Срба, које су прије 27 година убили припадници хрватско-муслиманских снага у которварошком селу Сердари. Парастос за убијене служио је парох врбањачки, Драган Мијатовић, уз саслужење свештенства. Цвијеће на спомен-обиљежје положиле су породице невино страдалих жртава села Сердари, предсједник Борачке организације РС-а, генерал Миломир Савчић, начелник општине Котор Варош, Зденко Сакан, замјеник начелника, Младен Тривуновић, представници општинске Борачке организације, на челу са предсједником, Миладином Савановић и предсједник МО Борачке организације Врбањци, Мићо Тодоровић.


Њихова заједничка порука била је да је злочин у Сердарима један од највећих и најстрашнијих, јер је почињен над недужним цивилима, те да никада не смије бити заборављен.

„Наша дужност је да се помолимо Богу за невино пострадале, да се сјећамо, да праштамо, али и да памтимо. Ми не смијемо заборавити своје жртве, јер као што знате ако их заборавимо историја ће нас поново учити истоме. Ако њихову жртву будемо поштовали и долазили на гробље и обиљежавали овај дан, њихова жртва тада неће бити узалуд. Јер да није било њих ни ми данас не би били овдје“, рекао је парох врбањачки.

„Састали смо се овдје да одамо почаст и дужно поштовање нашим невино страдалим жртвама у Сердарима. Ово је још један доказ о страдању српског народа на територији Котор Вароша, али ово је и дупли злочин јер је број жртава много већи од броја година на које су злочинци осуђени. Зато вас позивам да се сваке године окупљамо овдје како би обиљежили овај дан“ , рекао је предсједник општинске Борачке организације, Миладин Савановић.

„Поштоване породице, наших невино и мучки убијених жртава, данас смо овдје да се поклонимо сјенама наших невино страдалих. Ово је заиста један страшан злочин имајући у виду ко су били мета напада, они који су били немоћни, који нису били наоружани, који нису могли пружити отпор и који нису никог угрожавали. Али ово је само још један доказ, да смо ми православци као народ били мета и циљ наших дојучерашњих комшија“, рекао је генерал Миломир Савчић у обраћању присутнима.

Злочин у Сердарима један је од највећих и најстрашнијих у протеклом рату јер је почињен на недужним цивилима. Најмлађа жртва имала је четири, а најстарија 60 година.
У нападу на Сердаре у зору 17. септембра 1992. године убијени су Бранко (60), Босиљка (53), Јеленко (31), Радмила (21), Славко (60), Данка (54), Драго (47), Мирко (31), Славиша (22) и Споменка Сердар (19), Љубица (40), Слободанка (12) и Сњежана Тепић (4), Никола Дукић (40) и Славко (55) и Славојка Бенцуз (21).


Апелационо вијеће Суда БиХ осудило је Фикрета Планинчића на 11 година затвора због злочина у Сердарима, док су Сеад Мензил и Мирсад Ватрач ослобођени, иако су и они првостепеном пресудом били осуђени на 11, односно десет година затвора.