Парастос за 16 невино страдалих Срба

Код спомен-обиљежја у Сердарима данас је служен молитвени помен за 16 невино страдалих Срба из овог села, које су прије 25 година убили, а потом масакрирали припадници хрватско-муслиманских снага.

Најмладја жртва злочина у Сердарима имала је четири године, а најстарија 60 година. У нападу хрватско-муслиманских снага на Сердаре у зору 17. септембра 1992. године убијени су Бранко (60), Босиљка (53), Јеленко (31), Радмила (21), Славко (60), Данка (54), Драго (47), Мирко (31), Славиша (22) и Споменка Сердар (19), Љубица (40), Слободанка (12) и Сњежана Тепић (4), Никола Дукић (40) и Славко (55) и Славојка Бенцуз (21)

Апелационо вијеће Суда БиХ осудило је Фикрета Планинчића на 11 година затвора за злочин у селу Сердари, док су Сеад Мензил и Мирсад Ватрач ослободјени, иако су и они били осудјени на 11, односно на 10 година затвора.

Помен је служио парох врбањски Мирко Батар, а бројне делегације и родбина жртава положили су вијенце и цвјеће на спомен-обиљежје. Вијенце су, измедју осталих, положили начелник општине Котор Варош Зденко Сакан и његов замјеник Младен Тривуновић и предсједник Борачке организације Котор Варош. Њихова порука је била да је злочин у Сердарима један од највећих и најстрашнијих јер је почињен над недужним цивилима, који никад не смије бити заборављен.

„Сваке године се окупљамо овдје како би обиљежили овај дан. Сваки пут је он једнако тужан и тежак, али овдје смо како нашу браћу и сестре не би заборавили. Ономе ко не види своју прошлост пише се лоша будућност“ – рекао је Тривуновић.

Прије помена код спомен-обиљежја служен је парастос на гробљу гдје су сахрањене жртве из Сердара.