Паре изгубљене у Банци Српске наплаћују од државе

Окружни привредни суд у Бањалуци прије десетак дана донио је пресуду по којој Министарство финансија Републике Српске мора да исплати 1,7 милиона марака бањалучкој фирми „Грађа“ у стечају, које је ова фирма у складу са Законом о стечајном поступку депоновала на рачун у Банци Српске, а која су остала „заробљена“ након што је ова банка отишла у стечај.

Поред тога, министарство је обавезно да овом предузећу исплати и 13.652 КМ на име трошкова парничног поступка.

У пресуди од 19. октобра, у чијем посједу је „Глас Српске“, наводи се да је Акционарско друштво „Грађа“ 21. јула прошле године поднијела тужбу против Министарства финансија са захтјевом да јој се надокнади износ од 1.706.186 КМ које је АД „Грађа“ након покретања стечајног поступка у овом предузећу била обавезна да уплати на депозитни рачун суда отворен у Банци Српске, а који је остао „заробљен“ након што је ова банка отишла у стечај.

Адвокат Дин Тешић, који је у овом предмету заступао АД „Грађа“ у стечају, каже да је у току судског поступка пред Окружним привредним судом у Бањалуци доказана неспорна обавеза Републике Српске, односно Министарства финансија РС да изврши поврат депонованих средстава правних и физичких лица уплаћених на депозите судова у Републици Српској.

– Министарство финансија Републике Српске одговорно је због погрешног избора банке, односно зато што је правним и физичким лицима наметнуло обавезу да се уплате врше изричито на рачун трезора у Банци Српске, која је у том тренутку била и у већинском власништву Републике Српске, тј. Министарства финансија РС – каже Тешић, чија је адвокатска канцеларија специјализована за спорове из области привредног права, банкарства и финансијских истрага.

Он истиче да је погрешан став тужене стране да правна и физичка лица треба своја новчана потраживања да потражују од Банке Српске у стечају.

– Послије ове пресуде Окружног привредног суда, повјериоци су сада у много извјеснијем положају да ће своја потраживања у цјелости намирити од Републике Српске – оцјењује Тешић.

Стечајни управник у АД „Грађа“ Раденко Драгојевић иде и корак даље и каже да ће послије ове пресуде сигурно бити покренут ланац тужби против Министарства финансија РС.

– Ми смо успјели да добијемо првостепену пресуду, а вјерујем да ће то потврдити и Виши привредни суд у Бањалуци ако се министарство буде жалило, а сигурно хоће. Вјероватно ће сада и остала правна и физичка лица која су депоновала средства на рачуне код Банке Српске тражити да их обештети Република Српска, умјесто да се намирују из стечајне масе те банке. Не могу да кажем прецизно, али ако се то деси и ако суд у тим случајевима задржи праксу као у случају „Грађе“, онда би Министарство финансија могло да намирује десетине милиона марака депонованих средстава – каже Драгојевић.

Из Министарства финансија РС јуче нам је кратко речено да је министар Зоран Тегелтија на путу, као и да је одсутна и службеница за односе са јавношћу. Правобранилац РС Милимир Говедарица каже да му је тек јуче ујутро јављено за предмет.

– Путујем за Бањалуку и чим стигнем, ући ћу у предмет. То је све што у овом тренутку могу да вам кажем – рекао је Говедарица.

Непотребан стечај
Бивши директор АД „Грађа“ Бране Милошевић каже за „Глас Српске“ да ова фирма није уопште требало да иде у стечај.

– Та штета од 1,7 милиона КМ која пријети Српској због пресуде Окружног привредног суда резултат је накарадног стечајног поступка. Стечај је покренут тако што је Петар Душанић у име „Грађе“ склопио уговор сам са собом, односно са својом приватном фирмом. Према том уговору, „Грађа“ је обавезана да његовој фирми исплати милион марака ако не испоштује уговор, а унапријед се знало да га неће испоштовати, јер је направљен и потписан само да би се покренуо стечај и како би он намирио то потраживање, а неки други раскрчмили имовину „Грађе“ – објашњава Милошевић.