Планинари ПД „Механизам“ на врху Влашића

Чланови Планинарског друштва “Механизам” из Котор Вароша протеклог викенда поново су се попели на највиши врх Влашића, Опаљеник, чија је надморска висина 1.993 метра. Експедиција у саставу Петар, Миливоје, Славен, Борис, Павле и Мирко, успон је почела са Галице и преко Девећана стигла на Девећанске стијене гдје је дуго уживала у погледима на Лашванску долину.

Кроз увале и преко гребена стижу на врх гдје су им се придружили Роберт и Александар. Са Опаљеника се поглед пружа према сјеверу и добро познате врхове које су често походили – Лисину, Чемерницу, Осмачу, Љуту греду, Ђекановића вис, Кузмића стијене, Михајловац, Бисер главицу, Јежица, а одлично вријеме омогућило је да поглед допре и до даљих планина попут Клековаче и Виторога.

У повратку је пут водио подно Паве и Чаве, преко Језера и Марковца до Бабановца. Планинари су уживали у погледу, фотографисању и јулским шумским јагодама. Овај поход био је посебан и за њих је су први пут ову стазу прешли у љетним условима и још једном се увјерили у њене љепоте, идентичне онима које красе цијели Влашић.