Плата од 1.000 КМ у РС реална и достижна

Просјечна плата у Републици Српској од хиљаду КМ је реална у 2019. години, сматрају социјални партнери и економисти с тим да свако има различито мишљење и пут како до тог циља доћи.

Тако, на примјер, пословна заједница предлаже да повећа плате, а да тај износ не буде опорезован. То би било прелазно рјешење до коначног циља, а то је да пореско оптерећење на рад буде 50 одсто.

„Залажемо се за то да све што послодавац успије додатно обезбиједити за повећање иде радницима, а да се не даје држави. То је варијанта коју треба да покушамо договорити, уз ограничење да се то не односи на оне који исплаћују најниже плате“, казао је Саша Тривић, привредник и члан Уније удружења послодаваца Републике Српске.

Додаје како је послодавцима прихватљива и опција да на повећање плата изврше пуну уплату, али да им се то касније рефундира.

Како незванично сазнајемо, с овом идејом се у принципу сложио и будући мандатар за састав нове владе Радован Вишковић на посљедњем састанку између власти и привредника, који је одржан прошле седмице.

У Савезу синдиката Републике Српске кажу како се просјек од 1.000 КМ може остварити већ крајем првог квартала наредне године, али само уз заједничко учешће сва три социјална партнера те да имају аргументе и рачуницу која то потврђује.

Додају како су и сами за смањење оптерећења рада и укидање бројних парафискалних намета који оптерећују пословање, али и поручују како и послодавци морају да се жртвују ако желе да задрже раднике.

„Ми немамо ништа против да се иде ка растерећењу рада, али да се свако растерећење прелије у џепове радника. Међутим, то је само једна страна приче, јер би то значило да држава на уштрб својих прихода и пореза који се слијевају у буџет у ствари повећава плате радницима. Ако ће држава плаћати раднике у реалном сектору, онда имамо озбиљан проблем“, казала је Ранка Мишић, предсједник Синдиката.

Мишићева заговара идеју да се повећа и износ најниже плате, а који би такође дао добар ефекат.

„Све док систем не буде у стању да исконтролише ко добија, а ко не најнижу плату, односно ко ју злоупотребљава, једини начин је да се подигне износ најниже плате и тако заштите радници“, закључила је она.

Стево Пуцар, професор на Економском факултету у Бањалуци, каже да, без обзира на модел, плате морају расти, како би се колико-толико успорио одлазак радника са домаћег тржишта.

„Кључна ствар је да фирме повећавају своју продуктивност, односно да праве производе с вишом вриједношћу, што отвара могућност да плаћају раднике више и то је једина ситуација у којој сви добијају“, казао нам је он.

Иначе, просјечна плата у Републици Српској је 880 марака, што значи да је потребно још 120 марака како би нарасла на жељени ниво.

Просјечну зараду у четвороцифреном износу већ мјесец и по дана заговара Милорад Додик, лидер владајуће странке у РС, који је за период након избора најавио разматрање свих могућности које би довеле до тога.