Почела електронска пријава дјеце за упис у први разред основне школе

Министарство просвјете и културе Републике Српске омогућило је свим заинтересованим родитељима да за наредну школску 2024/2025. годину изврше електронску пријаву дјеце за упис у први разред основне школе уз коришћење интернет платформе еУпис.

„Електронски упис ученика покренули смо прије годину дана, а ову могућност је искористило више од 80 посто родитеља који су, по информацијама које смо добијали од школа, похвалили овај вид дигитализације у образовању. Електронска пријава за упис ученика, по искуству од прошле године, представља олакшање за родитеље ученика и васпитно-образовне установе, за службе у општинама и градовима као и за полицијске управе у Републици Српској с обзиром да у случају електорнске пријаве за упис ученика родитељи нису у  обавези да преузимају потребну документацију од надлежник институција те да исту предају школи у штампаном облику. Позивам све заинтересоване родитеље да искористе предности информационо-комуникационих технологија и да на брз и једноставан начин пријаве своју дјецу за упис у основну школу уз коришћење интернет платформе еУпис. Родитељи који нису заинтересовани за овај електронски начин пријаве дјеце и даље могу да прикупљају сву потребну документацију у штампаном облику од надлежних институција, да посјете школу и да у писаном облику попуне и предају школи сву потребну документацију за упис своје дјеце у први разред“, рекла је министар Жељка Стојичић.

На основу електронске сагласности родитеља, у оквиру интернет платформе еУпис, основна школа преузима све потребне податке за упис ученика у први разред из информационих система Министарства управе и локалне самоуправе и Министарства унутрашњих послова. На наведени начин довољно је да родитељи попуне електронску пријаву, а школе из информационих система институција Републике Српске преузимају дигиталне сетове података садржане на Изводу из матичне књиге рођених, Увјерењу о држављанству и Увјерењу о пребивалишту.

Интернет платформа еУпис креирана је у складу са највишим стандардима и прописима из области информационе безбједности и заштите личних података, а подаци који се прикупљају у електронском облику раније су се достављали школи у штампаном облику.

Интернет платформа за еУпис ученика доступна је свим заинтересованим родитељима будућих првачића на веб-страници https://eupis.skolers.org/  путем које пријава дјеце за упис траје од 1. 2.  до 31. 3. 2024. године. Страници се може приступити уз коришћење било којег уређаја са интернет везом као што су рачунар, таблет или мобилни телефон.

Након успјешне пријаве школска комисија за упис ученика контактираће родитеље и информисати исте о терминима за тестирање дјеце и о другим важним информацијама.

Промотивни видео-спот који садржи детаљно упутство за родитеље могуће је погледати путем сљедећег линка: https://www.youtube.com/watch?v=sabSTWI8AaU