Почео упис у средњу школу

Упис у први разред почео је данас у Средњошколском центру “Никола Тесла” у Котор Варошу, а свршеним основцима је на располагању осам смјерова.

Послије године паузе ученици ће поново моћи уписати гимназију, а планиран је упис и по једног одјељења са 24 ученика на смјеровима техничар информационих технологија, машински техничар за компијутерско конструисање, техницар ЦНЦ постројења, аутомеханицар/бравар, економски техничар, пословно правни техничар и трговац.

Средњошколски центар “Никола Тесла”, уколико буду попуњена сва мјеста, уписаће 192 ученика у први разред.

Ранг-листа кандидата биће утврђена по броја бодова добијених на основу општег успјеха у основној школи и посебног успјеха у основној школи из пет предмета значајних за занимање у одређеној струци.

Ученици подносе школи пријаву за упис (попуњавају је приликом пријављивања у школу), оригинално свједочанство о завршеној основној школи, односно нострификовано свједочанство или потврду о поднесеном захтјеву за нострификацију, извод из матичне књиге рођених, диплому “Вук Стефановић Караџић” (уколико су вуковци), диплому за изузетан успјех из предмета значајних за занимање у средњој стручној школи и диплому за освојено прво, друго и треће мјесто на републичком или вишем нивоу такмичења.

Конкурс за упис ученика у први разред средњих школа у РС са планом уписа доступан је на страници Министарства просвјете и културе РС.