Погледајте какво нас вријеме очекује овог љета

Метеоролози кажу да овог љета у БиХ можемо очекивати неколико топлотних таласа с високим дневним температурама, али и доста наоблаке, грмљавине и падавина.

Према њиховим прогнозама, ово љето ће бити топлије од просјека, с више сунчаних и топлијих дана него претходне године. Већа температурна одступања очекују се у јулу, а најмања одступања у односу на вишегодишњу нормалу у августу.

„Иако се очекује топлије љето у односу на вишегодишњи просјек, то не значи да неће бити краћих хладнијих периода. Истовремено, могући су и изразито топли периоди у виду тзв. топлотних таласа, чија је највећа могућност за појаву у јулу. Током љета очекују се дужи сушнији периоди, али и периоди када би усљед уобичајених љетних пљускова, за релативно кратко вријеме, могла да падне већа количина кише. Најјачи сигнал за сушни период је крајем јуна и почетком јула“, појашњава Џенан Зулум, из Федералног хидрометеоролошког завода.
Погледајте какво нас вријеме очекује овог љета
Милица Ђорђевић из Хидрометеоролошког завода РС каже да ће топлотни таласи с високим дневним температурама овог љета трајати по неколико дана.

„Чак десет дана у јуну нас очекују појаве грмљавине, што значи да ће бити развој локалних облака који могу дати веће количине падавина. Међутим, укупна количина падавина у јуну биће у границама вишегодишњег просјека“, наводи Небојша Куштриновић, метеоролог. Додаје да ће се јутарње јулске температуре кретати од 16 до 20 степени, док ће максималне дневне бити од 28 до 30, а пред сам крај овог мјесеца температура ће достићи и 33 степена.

Овакво вријеме углавном није биометеоролошки повољно за становништво и носи највише факторе ризика за хроничне болеснике. А када је у питању пољопривреда, Љубо Малетић, предсједник Удружења пољопривредника Семберије, каже да пољопривредници страхују од црних облака и да би град направио огромне штете у пољопривреди.

„Свима препоручујем осигурање, јер то је једини начин заштите“, савјетује он.

(НЕЗАВИСНЕ)