Положен камен темељац за нову зграду локалне управе

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић и начелник општине Котор Варош Зденко Сакан положили су камен темељац за изградњу нове зграде општинске управе која ће коштати око 3,1 милион КМ.

Новац за изградњу нове зграде у којој ће бити смјештена општинска администрација обезбијеђен је задужењем општине Котор Варош путем емисије обвезница.

Вишковић је истакао да је Влада Српске од 2006. године у општину Котор Варош уложила око 92 милиона КМ, што говори о томе да се равномјерно улаже у све локалне заједнице.

Изградњом новог објекта општинске управе све службе ће бити приступачније у погледу пружања услуга и инвестиционих потенцијала, доступности информација и проактивности у рјешавању захтјева привредника. Искрено се надам да ће грађани Котор Вароша добити репрезентативан објекат који ће бити симбол града„, поручио је Вишковић.

Он је додао да је недавно завршен пројекат вриједан 20 милиона КМ, а ријеч је о регионалном путу који спаја општине Котор Варош и Кнежево.

Вишковић је са начелником општине разговарао и о могућностима нових улагања у ову локалну заједницу, наводећи да ће 2,5 километара магистралног пута кроз центар општине бити асфалтирано у наредној години.

Радови на канализационој мрежи су завршени и остаје обавеза да асфалтирамо овај дио пута у наредној години, а настојаћемо да финансирамо једним дијелом изградњу нове зграде локалне управе„, рекао је Вишковић.

Говорећи о новој згради локалне управе, Сакан је навео да је ријеч о објекту укупне корисне површине 2.360 метара квадратних који ће имати сутерен, приземље и три спрата.

Слободно могу рећи да данас свједочимо историјском моменту и ово мјесто би у будућности требало да буде залог за млађе генерације и мјесто на којем ће се сваком настојати помоћи у рјешавању било каквог проблема„, поручио је Сакан и додао да ће се изградњом нове зграде коначно ријешити вишегодишњи недостатак адекватног простора за општинске службе које су сада смјештене у неусловним просторима на више различитих локација.

Сакан каже да је увјерен да ће Влада Српске на челу са премијером Вишковићем наставити да помаже развојне пројекте у Котор Варошу, те да га радује најављени радни састанак са премијером и министрима о реализацији капиталних инвестиција.

Извођач радова је которварошка фирма „Грађус“, а вриједност радова је око 3,1 милион КМ.

Власник и директор овог предузећа Славко Ђукић рекао је да је зграда локалне управе Котор Варош пројектована као слободностојећа зграда.

У подрумском дијелу објекта обезбијеђене су подземне паркинг-гараже за потребе локалне самоуправе, скупштинска сала са пратећим садржајем, простор за архиву, помоћни простор и котловница. Приземље објекта састоји се од улазног хола, портирнице, шалтер-сале и канцеларија које ће бити у функцији локалне управе и на првом, другом и трећем спрату, гдје ће бити смјештени руководиоци и начелник општине„, прецизирао је Ђукић.

Рок за изградњу зграде по принципу „кључ у руке“ је 360 дана, а у случају лошег времена може бити продужен.

Планирано је да стара и дотрајала зграда у којој је сада смјештена општинска управа буде срушена, а нова ће бити изграђена поред ње.