Поскупјеле гробнице: Продају их, јер су отишли у иностранство и неће се враћати

Породичне гробнице на гробљу „Свети Пантелија“ у Борику, које су већ годинама најскупље и најтраженије у Бањалуци, коштају до 20.000 КМ.
Управо су овакве понуде преплавиле огласе, а најчешће су власници Бањалучани који су одселили у иностранство, па се у родни град не мисле враћати ни под старе дане. Власници тако најчешће задужују родбину да умјесто њих продају породичну гробницу.

С обзиром да је гробље у Борику, због добре локације већ годинама најтраженије, и цијене су овде “папрене”, а како се власницима углавном не жури, нису вољни много да преговарају о цијени.

Гробно мјесто за троје кошта од 12.000 до 15.000 КМ, за шесторо 18.000 марака.

– Рођак ми се давно одселио у иностранство, тамо су се добро снашли, и неће се враћати назад у Бањалуку, чак не желе ни овдје да буду сахрањени, јер им дјеца неће моћи обилази гроб овдје – појаснила је жена која је на себе преузела бригу да прода породичну гробницу, позива, каже, има свакодневно, али људима је ипак скупо дати више од десет хиљада за гробна места.

И Миленко А. испричао нам је да му сестра живи у Америци, а он покушава да јој прода породичну гробницу са девет мјеста за 15.000 КМ.

– То је само бетонирано, па морају људи стављати камен који хоће. Сваки дан ме зову заинтересовани, али хоће само два мјеста, а ја то не могу тако дијелити и продавати из неколико пута. Чак су ме и са гробља звали и понудили 13.700 КМ, па да они онда то подијеле и продају, јер су сва мјеста попуњена- говори овај човек.

На гробљу “Свети Пантелија” кратко су само прокоментарисали да немају ништа са продајом гробних мјеста, те да њихово техничко лице само уписује пренос власништва са продавца на купца.

Из Градског гробља раније су осудили препродају гробних мјеста на неким гробљима у граду, поредећи такве послове са криминалом.

Неријетко ипак грађани се одричу породичних гробница, јер су запали у финансијску кризу.

– Новац нам преко треба, а за шест гробних мјеста можемо добити сигурно 16.000 КМ. Дјеца покушавају да одселе у иностранство и желимо да им помогнемо колико -толико, а ми ваљда још нисмо за умирање, касније ћемо размишљати о томе гдје ћемо бити сахрањени – испричала нам је једна средовјечна госпођа.

Завичај посљедње почивалиште
– Гробницу са три мјеста продајем за 15.000 КМ, све је завршено и обложено нема више никаквих улагања и реновирања, има чак и клупа. Купио сам себи другу гробницу у родном крају, зато желим ову да продам- испичао нам је један старији власник парцеле у Борику.