Посланици о још једном задужењу

Народна скупштина Републике Српске наставиће данас у Бањалуци сједницу расправом по хитном поступку о приједлогу одлуке о прихватању задужења Српске према Свјетској банци – Међународној банци за обнову и развој према пројекту реструктурисања „Жељезница Републике Српске“ у износу 51,3 милиона евра.

 

Циљ пројекта је унапређење оперативне ефикасности и финансијске одрживости „Жељезница Републике Српске“. Планирано је да број запослених буде смањен за 1.000 радника, и то 500 до краја ове године и преосталих 500 до окончања процеса реструктурисања.

На дневном реду 23. редовне сједнице су приједлог одлуке о износу гаранција које може издати Република Српска у овој години – по хитном поступку и Приједлог закона о средњем образовању и васпитању.

Посланици ће разматрати Приједлог закона о гасу, Приједлог закона о страним улагањима и Приједлог закона о бањама.

Биће разматран и Нацрт закона о извршењу кривичних и прекршајних санкција Републике Српске, те Нацрт закона о заштити жртава ратне тортуре.

У првом дијелу 23. редовне сједнице усвојени су, сви према хитном поступку, Закон о измјенама и допунама Закона о управљању отпадом, Закон о измјенама и допунама Закона о концесијама и Закон о престанку важења Закона о накнадама за коришћење природних ресурса у сврху производње електричне енергије.

Усвојена је и одлука о прихватању задужења Републике Српске према Европској инвестиционој банци за додатно финансирање према пројекту изградње ауто-пута Бањалука-Добој – по хитном поступку.

Наставак сједнице заказан је у 10.00 часова.