Послови који ће у будућности изумријети

Мада велики број људи не ради оно за шта се школовао, избор факултета и даље је веома важан у развоју каријере. Паметан избор у обзир узима не само жеље и склоности, већ и потражњу за тим занимањем на тржишту рада. А ако је вјеровати футуролозима, ове дипломе постаће безвриједне у наредних 20 година.

Туризмолог – Неће људи у будућности мање путовати, већ ће путовања другачије изгледати. Па тако, туристички водичи ће постати сувишни и док нас сада у хотел прима рецепционер, у будућности ће то радити робот или машина која ће “избацити” кључеве и пожељети угодан боравак.

Правник – Не мисли се на адвокате, судије, тужиоце, већ на послове правника у фирмама. Архивирање и евиденцију запослених могу обављати компјутери, а у развијеним земљама је дуго већ пракса да за правне послове по потреби ангажује адвокате умјесто да отвара правну службу и за стално запошљава правнике.

Комуниколог у области телевизије – Прозор у свијет данас више није телевизија, већ интернет. Вијести добијамо на различите начине, од Фејсбука, до специјализованих сајтова и то је поље које се и даље мијења, а у фокусу ове дипломе је застарјела технологија.

Фармацеут – Апотеке ће постепено прећи на нови начин издавања лијекова, а то је аутоматско, на машинама које личе на банкомате. Све о медикаментима ионако пише у упутству у кутији. Рецепте такође може да попуњава робот. Када је ријеч о фармацеутима који праве љековите креме и они су угрожени јер ће се тиме у будућности бавити само велике компаније.

Рачуновођа – Ово занимање неће у потпуности нестати, али ће бити знатно мање заступљено. Као и у случају правника, само велике компаније ће имати финансијску службу, док ће у осталим фирмама такве послове обављати компјутери и ако је потребно, повремено ће ангажовати рачуновође по уговору. Економистима се савјетује да се на вријеме пребаце у послове који захтијевају мање сабирања, а више анализе, јер ће стручњаци који могу добро да процијене кретање цијена и стање на тржишту бити све више тражени.

Izvor:nezavisnenovine